Potrzebne będzie:
- słoik
- gaza
- sznurek
- nasiona fasolki mung
- płaski talerzyk
Zawiążcie na górze słoika gazę i po 10 godzinach odlejcie wodę i pozostawcie kiełki do odsączenia na całą noc w taki sposób jak przedstawia zdjęcie poniżej.
Rano ponownie zalejcie kiełki na 3-4 godziny, po tym czasie odlejcie wodę i pozostawcie kiełki na talerzyku do odsączenia.
Na noc przelejcie je ponownie wodą i zostawcie do odsączenia.
Proces ten powtarzajcie do czasu aż nie pojawią się kiełki. Trwa to zazwyczaj od 3 do 4 dni.
Gdy kiełki wykiełkują przetrzymujcie je w lodówce do 4 dni.
Dodawajcie je do kanapek, sałatek, mięsa lub jedzcie same. Jak nabierzecie wprawy po pierwszym razie będziecie robić je na okrągło.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz