poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Kiełki fasolki mung

Dziś o sprawdzonym przeze mnie domowym sposobie hodowli kiełków. Jest on prosty i stosunkowo łatwy do wykonania. Za nim zaprezentuje Wam moją domową hodowlę kiełków fasoli mung trochę o samych kiełkach. Przede wszystkim są bombą witaminową a także źródłem białka. Kiełki fasoli mung dostarczają nam witaminy A, B, C i E a dodatkowo obniżają poziom cholesterolu. Jestem zwolenniczką hodowli w szklanym naczyniu, np. słoiku. Wystrzegam się kupowania gotowych kiełków w supermarkecie, które przetrzymywane są w plastikowych pojemnikach.

Potrzebne będzie:

  • słoik
  • gaza
  • sznurek
  • nasiona fasolki mung
  • płaski talerzyk
Do wyparzonego słoika wsypcie garść nasion fasoli mung, zalejcie je przegotowaną,ostudzoną wodą i namaczajcie 10 godzin. Ja zazwyczaj zalewam je rano i wodę odlewam na wieczór.


Zawiążcie na górze słoika gazę i po 10 godzinach odlejcie wodę i pozostawcie kiełki do odsączenia na całą noc w taki sposób jak przedstawia zdjęcie poniżej.


Rano ponownie zalejcie kiełki na 3-4 godziny, po tym czasie odlejcie wodę i pozostawcie kiełki na talerzyku do odsączenia.
Na noc przelejcie je ponownie wodą i zostawcie do odsączenia.
Proces ten powtarzajcie do czasu aż nie pojawią się kiełki. Trwa to zazwyczaj od 3 do 4 dni.


Gdy kiełki wykiełkują przetrzymujcie je w lodówce do 4 dni.
Dodawajcie je do kanapek, sałatek, mięsa lub jedzcie same. Jak nabierzecie wprawy po pierwszym razie będziecie robić je na okrągło.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz