sobota, 8 lipca 2017

Sałatka z bobem i tuńczykiem na czipsach z jarmużu

Sałatki, to jedna z moich ulubionych form jedzenia. Ten niesamowity smak, który daje połączenie kilku składników zaostrzony odpowiednio dobranym sosem, to taka wisienka na torcie podczas kulinarnych doznań. 
Nie ukrywam, że lubię do takiej sałatki dodać zgrzankowane pieczywo z dodatkiem czosnku lub maczane w oliwie i taki zestaw w letnie dni traktować jako dobrej jakości obiad. 
Wprawdzie w przypadku tej sałatki będziesz musiał/musiała poświęcić trochę czasu na przygotowanie czipsów z jarmużu oraz bobu ale naprawdę warto. 
Jeżeli nie jesteś fanem/fanką jarmużu zamień ten składnik na ulubioną sałatę a smak będzie równie dobry. 

Składniki (4 porcje):
  • 200 g jarmużu 
  • 1 puszka tuńczyka w oleju 
  • 15 czarnych oliwek pokrojonych na połówki(lub więcej)
  • 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki
  • 1 szklanka ugotowanego bobu 
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w krążki 
  • 2 łyżki orzeszków pinii, zarumienionych na patelni
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki 
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól morska
Sos:
  • 4 łyżki oliwy (najlepiej jasnej)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotuj sos: wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce i odstaw do przegryzienia się smaków. 
Przygotuj czipsy z jarmużu. Nagrzej piekarnik do 80 stopni. Jarmuż wypłucz, porwij na małe kawałki, natrzyj oliwą i solą morską. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 min., co jakiś czas mieszając. 
Ugotuj bób. Świeży bób dokładnie opłucz zimną wodą i zalej wodą o dwukrotnie większej objętości, czyli 2 szklankami wody. Do wody dodaj 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę cukru. Gotuj go na dużym ogniu i pod przykryciem przez 15 min. Po tym czasie sprawdź czy bób jest dobry czyli miękki.
Gotowy jarmuż rozłóż na półmisku następnie poukładaj na nim pozostałe składniki czyli tuńczyka, oliwki, pomidory, bób, czerwoną cebulę i polej sosem. 
Tak przygotowaną sałatkę oprósz pietruszką i orzeszkami pinii. 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz