Bezbłędne w smaku, mocno aromatyczne masło z dodatkiem tymianku, czosnku i skórki cytrynowej idealnie komponuje się na lekko zarumienionej grzance lub z chlebem pomidorowym.
Możesz też posmarować nim poranną kanapkę z pomidorem i od razu poczujesz się jak w niebie.
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 1 ząbek czosnki
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Czosnek przeciśnij przez praskę i rozetrzyj ze solą. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
Tak przygotowane masło włóż do miseczki lub uformuj wałeczek i zawiń go w pergamin a następnie włóż do lodówki na 2 godziny.
Jeżeli masło roztopisz będzie idealne jako sos do grillowanych lub robionych na parze warzyw.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz