czwartek, 6 lipca 2017

Masło tymiankowo-czosnkowe

Bezbłędne w smaku, mocno aromatyczne masło z dodatkiem tymianku, czosnku i skórki cytrynowej idealnie komponuje się na lekko zarumienionej grzance lub z chlebem pomidorowym.
Możesz też posmarować nim poranną kanapkę z pomidorem i od razu poczujesz się jak w niebie.



Składniki:

  • 100 g miękkiego masła 
  • 1 ząbek czosnki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku 
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Czosnek przeciśnij przez praskę i rozetrzyj ze solą. Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. 
Tak przygotowane masło włóż do miseczki lub uformuj wałeczek i zawiń go w pergamin a następnie włóż do lodówki na 2 godziny. 

Jeżeli masło roztopisz będzie idealne jako sos do grillowanych lub robionych na parze warzyw. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz