poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Chleb pomidorowy

Chleb pomidorowy swojego czasu kupowałam w sklepie ale malutki bochenek kosztował stosunkowo dużo a znikał w ekspresowym tempie. Gdy tylko wynalazłam przepis na pomidorowe szaleństwo wiedziałam, że będzie on numerem 1 na mojej liście ulubionych przysmaków kulinarnych. Dodatkowo chleb zachowuje długo świeżość a przypieczony w tosterze smakuje wybornie.



Składniki :
  • mąka pszenna - 425 g
  • parmezan - 40 g
  • suszone pomidory - 60 g
  • tapenada - pasta z suszonych pomidorów - 3-5 łyżek
  • 2 łyżki świeżego oregano, tymianku
  • suszone drożdże - 7 g
  • sól - 1 łyżeczka
  • ciepła woda - 300 ml
1. Przesiej mąkę i wymieszaj z solą. Dodaj parmezan, suszone pomidory, oregano, tymianek, tapenadę, drożdże i wodę. Całość wymieszać i wyrabiaj ciasto do momentu gdy będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od ręki, tj. ok 10 minut.
Jeżeli nie znajdziesz tapenady w sklepie, to połowę słoika suszonych pomidorów wraz z zalewą włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. 

2.Takie ciasto, przykryte ścierką, odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na 40 min.

3. Przygotuj formę, wysmaruj oliwą i przełożyć wyrośnięte ciasto. Wierzch posmaruj olejem z suszonych pomidorów, posyp dodatkowo ziołami oraz poukładaj suszone pomidory i powciskać je w ciasto zamiennie możesz użyć oliwek. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 50 minut.

4. Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Po wstawieniu chlebka do piekarnika zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz przez ok. 35 minut.

Chlebek świetnie smakuje z dodatkiem awokado lub zgrzankowany w wersji solo.
Chleb w wersji z oliwkami możecie posmarować pastą z czarnych lub zielonych oliwek, to połączenie jest rewelacyjne.
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. muszę go wypróbować!może nawet jutro:)a dziś przymierzam się do ciasta drożdżowego z morelami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuj naprawdę pycha!! a podeślij przepisik na drożdżówę :P

    OdpowiedzUsuń