Sałatki, to jedna z moich ulubionych form jedzenia. Okres letni sprzyja temu, by spożywać je w ilościach nieograniczonych. Świetnie sprawdzają się na imprezach ale także jako lunch do pracy.
Poniżej przepis na sałatkę idealną z boczkiem i fasolką szparagową.
Składniki (4-5 porcji):
- 60 dag fasolki szparagowej żółtej, oczyszczonej z włókien i przyciętej
- 1/2 małej posiekanej czerwonej cebuli
- 20 dag boczku pokrojonego w cienkie plasterki i wysmażonego na suchej patelni
- 2 posiekane jajka na twardo
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki sosu worcester
- sól, pieprz
Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie, tj. do momentu aż będzie miękka (ok.15-20 min.). Po tym czasie odcedź, przelej zimną wodą i osusz.
Zrób sos: w miseczce wymieszaj chrzan, śmietanę, majonez, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i cebulę dodaj sos worcester.
Fasolkę dokładnie wymieszaj z sosem dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wstaw na 4 godziny (lub dłużej) do lodówki. Przed podaniem fasolkę posyp boczkiem, jajkami i natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz