wtorek, 11 lipca 2017

Sałatka z fasolką szparagową, boczkiem i chrzanem

Sałatki, to jedna z moich ulubionych form jedzenia. Okres letni sprzyja temu, by spożywać je w ilościach nieograniczonych. Świetnie sprawdzają się na imprezach ale także jako lunch do pracy. 
Poniżej przepis na sałatkę idealną z boczkiem i fasolką szparagową.


Składniki (4-5 porcji):

  • 60 dag fasolki szparagowej żółtej, oczyszczonej z włókien i przyciętej 
  • 1/2 małej posiekanej czerwonej cebuli 
  • 20 dag boczku pokrojonego w cienkie plasterki i wysmażonego na suchej patelni 
  • 2 posiekane jajka na twardo 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
Sos:
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • sól, pieprz
Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie, tj. do momentu aż będzie miękka (ok.15-20 min.). Po tym czasie odcedź, przelej zimną wodą i osusz. 
Zrób sos: w miseczce wymieszaj chrzan, śmietanę, majonez, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i cebulę dodaj sos worcester.
Fasolkę dokładnie wymieszaj z sosem dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wstaw na 4 godziny (lub dłużej) do lodówki. Przed podaniem fasolkę posyp boczkiem, jajkami i natką pietruszki. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz