sobota, 29 lipca 2017

Sałatka z tuńczykiem i rzodkiewkami

Lato sprzyja wszelkiego rodzaju sałatką. Świeże warzywa w połączeniu z sałatą i idealnym sosem daje smak idealny. 
Dziś połączenie sałaty rzymskiej z tuńczykiem, rzodkiewką i pietruszką. 

Składniki (4 porcje):

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 10 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plastry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebulki dymki drobno posiekane
  • 10 czarnych oliwek pokrojonych na połówki
  • 1 sałata rzymska
Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli 
Zrób sos: wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki do momentu aż się połączą.
Sałatę wymyj, osusz i porwij na kawałki.
W misce wymieszaj rzodkiewkę, natkę, dymki i oliwki. Dodaj dokładnie osączonego z oliwy i rozdrobionego tuńczyka. Całość polej sosem cytrynowym i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. 
Gotową sałatkę ułóż na liściach sałaty i od razu podawaj.  
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz