Lato sprzyja wszelkiego rodzaju sałatką. Świeże warzywa w połączeniu z sałatą i idealnym sosem daje smak idealny.
Dziś połączenie sałaty rzymskiej z tuńczykiem, rzodkiewką i pietruszką.
Składniki (4 porcje):
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- 10 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plastry
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 cebulki dymki drobno posiekane
- 10 czarnych oliwek pokrojonych na połówki
- 1 sałata rzymska
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Zrób sos: wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki do momentu aż się połączą.
Sałatę wymyj, osusz i porwij na kawałki.
W misce wymieszaj rzodkiewkę, natkę, dymki i oliwki. Dodaj dokładnie osączonego z oliwy i rozdrobionego tuńczyka. Całość polej sosem cytrynowym i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Gotową sałatkę ułóż na liściach sałaty i od razu podawaj.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz