czwartek, 14 kwietnia 2016

Zielony koktajl z jarmużu

Bum na koktajle a w szczególności na zielone koktajle trwa od dawna. Każdy z nas wie, że są zdrowe, dostarczają dużo witamin, łatwo je zrobić, dobrze smakują. Dla mnie oprócz tego wszystkiego są świetną formą zaspokojenia głodu. Często wykorzystuje je jako zamiennik dla tradycyjnego śniadania czy lunchu.


Bardzo często robię je "na oko", tu garść jarmużu, tam sok z pomarańczy, zamieszam, spróbuje, doprawię i koktajl zrobiony.
Jeżeli Wy chcecie ścisły przepis, co do czego dodać i jakich składników użyć poniżej propozycja dla tych, co kochają jarmuż.

Składniki (2 porcje):

  • 3 garście jarmużu, opłukany i bez twardych łodyżek
  • 2 banany
  • sok z 2 świeżych pomarańczy
  • 1 łyżka nasion chia
  • 5 jagód goji
  • woda/ opcjonalnie do rozcięczenia
  • syrop z agawy/ opcjonalnie jako słodzik
W blenderze zmiksujcie jarmuż, banana i sok z pomarańczy. Spróbujcie jeżeli jest dla Was za gęsty rozcięcie wodą. Jeżeli nie jest wystarczająco słodki dodajcie 1 łyżkę syropu z agawy. Wymieszajcie z nasionami chia, przelejcie do szklanki i udekorujcie nasionami goji. Pijcie od razu. 


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz