wtorek, 19 kwietnia 2016

Orientalny rosół

Gdy chcecie na szybko zjeść pyszny rosół z posmakiem limonki przyprawiony cynamonem i anyżem zobaczcie przepis poniżej.



Składniki na bulion:

  • 1 litr wody
  • 2 marchewki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 1 brukselka
  • natka pietruszki
  • sól do smaku
Zagotujcie wodę dodajcie obrane i pokrojone na grubsze talarki warzywa, sól do smaku zmniejszcie ogień i gotujcie pod przykryciem 30 min. Pamiętajcie o tym żeby gotować pod przykryciem aby z gotowanych potraw nie uciekała energia.

Składniki na zupę (4 porcje):
  • ugotowany bulion warzywny, jeżeli nie chcecie go gotować wystarczy 1 l wrzącej wody
  • 2 marchewki pokrojone w plasterki, ja użyłam tych z bulionu
  • cebulka dymka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 laski cynamonu 
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu 
  • 1 limonka
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • sos sojowy ok. 100 ml

Przygotujcie imbir, cynamon, anyż, z limonki ukrójcie 4 plasterki (z pozostałej części wyciśnijcie sok). Rozgrzejcie olej w garnku o grubym dnie i dodajcie przygotowane składniki za wyjątkiem soku z limonki. Podsmażajcie je przez 5 min., co jakiś czas mieszając.  
Po tym czasie zalejcie warzywa bulionem dodajcie marchewkę i zagotujcie. Z bulionu wyciągnijcie imbir ponieważ gotowany przez dłuższy czas zakwasi jego smak. Zmniejszcie ogień i gotujcie zupę przez 20 min. W między czasie oprószcie solą i 1 łyżką sosu sojowego kurczaka i ugotujcie go na parze lub podsmażcie na patelni.
Ugotowany bulion na chwilę odstawcie, wyciągnijcie z niego cynamon, anyż a dodajcie sos sojowy, sok z limonki i kurczaka. Przed podaniem posypcie orientalny rosół pokrojoną dymką.
Jeżeli chcecie by zupa była bardziej pożywna dodajcie więcej kurczaka i ugotujcie do niej makaron ryżowy. Możecie ją ugotować dzień wcześniej ale wówczas nie dodawajcie do zupy kurczaka, dodajcie go zaraz przed zjedzeniem. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz