Składniki na bulion:
- 1 litr wody
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 1 brukselka
- natka pietruszki
- sól do smaku
Zagotujcie wodę dodajcie obrane i pokrojone na grubsze talarki warzywa, sól do smaku zmniejszcie ogień i gotujcie pod przykryciem 30 min. Pamiętajcie o tym żeby gotować pod przykryciem aby z gotowanych potraw nie uciekała energia.
Składniki na zupę (4 porcje):
- ugotowany bulion warzywny, jeżeli nie chcecie go gotować wystarczy 1 l wrzącej wody
- 2 marchewki pokrojone w plasterki, ja użyłam tych z bulionu
- cebulka dymka
- 3 ząbki czosnku
- 2 laski cynamonu
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 limonka
- 4 łyżki oleju ryżowego
- 1 pierś z kurczaka
- sos sojowy ok. 100 ml
Przygotujcie imbir, cynamon, anyż, z limonki ukrójcie 4 plasterki (z pozostałej części wyciśnijcie sok). Rozgrzejcie olej w garnku o grubym dnie i dodajcie przygotowane składniki za wyjątkiem soku z limonki. Podsmażajcie je przez 5 min., co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie zalejcie warzywa bulionem dodajcie marchewkę i zagotujcie. Z bulionu wyciągnijcie imbir ponieważ gotowany przez dłuższy czas zakwasi jego smak. Zmniejszcie ogień i gotujcie zupę przez 20 min. W między czasie oprószcie solą i 1 łyżką sosu sojowego kurczaka i ugotujcie go na parze lub podsmażcie na patelni.
Ugotowany bulion na chwilę odstawcie, wyciągnijcie z niego cynamon, anyż a dodajcie sos sojowy, sok z limonki i kurczaka. Przed podaniem posypcie orientalny rosół pokrojoną dymką.
Jeżeli chcecie by zupa była bardziej pożywna dodajcie więcej kurczaka i ugotujcie do niej makaron ryżowy. Możecie ją ugotować dzień wcześniej ale wówczas nie dodawajcie do zupy kurczaka, dodajcie go zaraz przed zjedzeniem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz