Składniki (4 porcje):
- 1 pierś z kurczaka
- 1 jabłko, kwaskowate w smaku
- 3 łodygi selera naciowego
- 20 kulek winogron białych lub czarnych (lub po 10 sztuk białych i po 10 sztuk czarnych)
- 1 łyżka orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni
- 2 łyżki migdałów, podprażonych na patelni
- curry
Sos:
- 1 mały jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki curry
- sol, pieprz do smaku
Kurczaka wymyj, oczyść, osusz, oprósz solą i pieprzem oraz 1 łyżką curry, podsmażaj na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Gdy ostygnie pokrój na małe, podłużne kawałki. Winogrona przekrój na połówki, selera naciowego pokrój w cienkie plasterki. Jabłko oczyść z gniazda i pokrój w grubszą kostkę.
Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
W misce wymieszaj kurczaka z winogronami, selerem naciowym, jabłkiem. Polej sosem i posyp podprażonymi migdałami i orzechami.
Sałatkę po zmieszaniu z sosem zjedzcie od razu, nie zostawiajcie jej na później. Ja kurczaka,winogrono, selera naciowego, orzechy, migdały oraz sos przygotowałam wieczorem dzień wcześniej. Następnego dnia dokroiłam tylko jabłko, kurczaka podgrzałam na suchej patelni, wymieszałam i w 5 minut miałam przepyszny lunch.
Śmiało możecie zabrać tą sałatkę do pracy. Do lunch boxu włóżcie wymieszanego kurczaka z winogronami, selerem, jabłkiem skropionym cytryną (żeby nie sczerniało), sos przelejcie do oddzielnego słoiczka i polejcie sałatkę zaraz przed zjedzeniem a na koniec całość posypcie orzechami i migdałami. Kurczak w tej sałatce smakuje bardzo dobrze za równo na ciepło jak i na zimno.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz