środa, 13 kwietnia 2016

Sałatka z soczewicy

Na śniadanie, na lunch, do pracy a z dodatkiem czarnego ryżu lub kaszy jaglanej może być nawet drugim daniem. Przyprawy, które wcześniej podsmażamy na patelni nadają dwóm przewodnim składnikom sałatki a mianowicie soczewicy i fasoli niesamowitego smaku z nutą orzeźwienia, które funduje sok z limonki i mięta.


Składniki (2 duże porcje):

  • 200 g soczewicy z puszki
  • 100 g fasoli białej, np. Jaś z puszki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 małe ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • skórka starta z 1 limonki
  • sok z limonki 
  • garść poszatkowanej świeżej mięty
  • 2-3 garście sezamu do posypania
  • zmieszane po pół łyżeczki: suszonego tymianku, majeranku, oregano, bazylii, szczypta soli
Przygotuj przyprawy. W jednej miseczce zrób mieszankę tymianku, majeranku, oregano, bazylii i soli, do drugiej dodaj wszystkie pozostałe przyprawy z przepisu. Zetrzyj na tarce o małych oczkach skórkę z wcześniej sparzonej wrzątkiem limonki a następnie przekrój ją na pół i wyciśnij sok. Poszatkuj drobno mięte.


Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę oleju kokosowego dodaj czosnek i podsmażaj ok. 3 min, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj przygotowaną mieszankę ziołową zmniejsz ogień do minimum i mieszając podsmażaj 3 min. Po tym czasie dodaj resztę ziół i podsmażaj kolejne 3 min. 
Do miski dodaj opłukaną pod zimną wodą soczewicę oraz fasolę, mieszankę przypraw z patelni, skórkę i sok z limonki oraz posiekaną miętę i miód. Jeżeli nie macie płynnego miodu roztopcie go w małym garnuszku i po ostudzeniu dodajcie do sałatki. Całość dokładnie wymieszajcie i posypcie sezamem. 


Możecie też przygotować bardziej sycącą wersje z dodatkiem kaszy jaglanej lub czarnego czy czerwonego ryżu, do tego dodać jogurt naturalny lub śmietanę 18% posypane wędzoną papryką wówczas będzie to świetne rozwiązanie na lunch. Jeżeli nie lubicie soczewicy lub chcecie zmienić smak sałatki możecie wypróbować wersję z ciecierzycą w tej samej ilości, tj. 200 g.

Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz