- 200 g soczewicy z puszki
- 100 g fasoli białej, np. Jaś z puszki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 małe ząbki czosnku, drobno pokrojone
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- skórka starta z 1 limonki
- sok z limonki
- garść poszatkowanej świeżej mięty
- 2-3 garście sezamu do posypania
- zmieszane po pół łyżeczki: suszonego tymianku, majeranku, oregano, bazylii, szczypta soli
Przygotuj przyprawy. W jednej miseczce zrób mieszankę tymianku, majeranku, oregano, bazylii i soli, do drugiej dodaj wszystkie pozostałe przyprawy z przepisu. Zetrzyj na tarce o małych oczkach skórkę z wcześniej sparzonej wrzątkiem limonki a następnie przekrój ją na pół i wyciśnij sok. Poszatkuj drobno mięte.
Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę oleju kokosowego dodaj czosnek i podsmażaj ok. 3 min, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj przygotowaną mieszankę ziołową zmniejsz ogień do minimum i mieszając podsmażaj 3 min. Po tym czasie dodaj resztę ziół i podsmażaj kolejne 3 min.
Do miski dodaj opłukaną pod zimną wodą soczewicę oraz fasolę, mieszankę przypraw z patelni, skórkę i sok z limonki oraz posiekaną miętę i miód. Jeżeli nie macie płynnego miodu roztopcie go w małym garnuszku i po ostudzeniu dodajcie do sałatki. Całość dokładnie wymieszajcie i posypcie sezamem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz