piątek, 8 kwietnia 2016

Sałatka sezonowa z prosciutto i truskawkami

W temacie sałatek czuje się jak ryba w wodzie. Lubię tą formę jedzenia, bo tak łatwo połączyć ze sobą kilka składników, które wyglądają niesamowicie kolorystycznie a polane odpowiednim sosem podbijają podniebienie. Wiosna a następnie lato jest super okresem na takie sałatkowe połączenia. Pierwsze młode warzywa, jak słodka marchewka, pietruszka, młode ziemniaki, zielony groszek, później bób i truskawki, które daje nam po zimowym przebudzeniu Ziemia są tak obłędnie pyszne, że posypane koperkiem, polane masłem, ugotowane na parze same bronią się smakiem, któremu trudno się oprzeć.
Dziś jeszcze trochę zimowa ale z elementami nadchodzącego słońca i ciepła truskawkowa sałatka z szynką parmeńską.


Składniki na 4 porcje:

  • 150 g rukoli (na oko 3 garście)
  • 6 plasterków porwanego prosciutto
  • 4 kromki chleba, pokrojone na kwadraty i zgrzankowane na patelni na 1 łyżce oliwy
  • 250 g sera z niebieską pleśnią pokrojonego na małe kawałki
  • 300 g truskawek pokrojonych na ćwiartki
Dressing:
  • 120 ml oliwy najlepiej jasnej 
  • 60 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • sól i czarny pieprz do smaku 

W pierwszej kolejności wymieszaj składniki dressingu i odstaw żeby smaki przeszły sobą.
Opłukaj rukolę i dokładnie osusz wymieszaj z truskawkami i wysyp na półmisek lub pozostaw w dużej okrągłej misce. Na sałacie poukładaj szynkę i ser. Skrop oliwą a na całość wysyp grzanki.
Jeżeli chcesz przygotować sałatkę wcześniej i podać po paru godzinach nie krop jej sosem i nie syp grzanek. Dopiero przed podaniem polej całość dressingiem i udekoruj grzankami, podawaj natychmiast.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz