Dziś jeszcze trochę zimowa ale z elementami nadchodzącego słońca i ciepła truskawkowa sałatka z szynką parmeńską.
Składniki na 4 porcje:
- 150 g rukoli (na oko 3 garście)
- 6 plasterków porwanego prosciutto
- 4 kromki chleba, pokrojone na kwadraty i zgrzankowane na patelni na 1 łyżce oliwy
- 250 g sera z niebieską pleśnią pokrojonego na małe kawałki
- 300 g truskawek pokrojonych na ćwiartki
Dressing:
- 120 ml oliwy najlepiej jasnej
- 60 ml octu balsamicznego
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- sól i czarny pieprz do smaku
Opłukaj rukolę i dokładnie osusz wymieszaj z truskawkami i wysyp na półmisek lub pozostaw w dużej okrągłej misce. Na sałacie poukładaj szynkę i ser. Skrop oliwą a na całość wysyp grzanki.
Jeżeli chcesz przygotować sałatkę wcześniej i podać po paru godzinach nie krop jej sosem i nie syp grzanek. Dopiero przed podaniem polej całość dressingiem i udekoruj grzankami, podawaj natychmiast.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz