- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 szczypior z cebulkami
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- kumin rzymski do smaku
- garść ziaren granatu
- 1 łyżka poszatkowanej świeżej mięty
- opcjonalnie: kilka liści sałaty
Kaszę wraz z komosą ryżową przepłuczcie pod zimną wodą do momentu aż woda będzie przeźroczysta następnie w proporcji 1:2 (kasza:woda, ok. 2 cm wody ponad poziom kaszy) zalejcie kaszę wodą, dodajcie szczyptę soli i łyżeczkę oliwy, gotujcie pod przykryciem 10 min. Jeżeli nie zużyjecie całej kaszy możecie ją przetrzymywać w lodówce kilka dni i wykorzystywać do innych dań. Ja dodatkowo kaszę wraz z komosą podsmażyłam na patelni na łyżce oliwy z 1 ząbkiem czosnku.
Pomidora i ogórka pokrójcie w kostkę. Szczypior drobno posiekajcie. W misce wymieszajcie pomidora, ogórka, szczypior dodajcie sok z cytryny, sól, pieprz, 1 łyżkę oliwy, pieprz kajeński, kumin rzymski, przecier pomidorowy.
W talerzach rozłóżcie liście sałaty, dodajcie kaszę i posypcie ją mieszanką z pomidora i ogórka. Wierzch oprószcie pietruszką, granatem i mięta.
Jeżeli chcecie przygotować wersję na wynos, to dzień wcześniej ugotujcie kaszę, skrójcie składniki, przyszykujcie mieszankę przypraw, obierzcie granata, którego bardzo łatwo obiera się w misce z zimną wodą i rano tylko wymieszajcie przygotowane wieczorem składniki a będziecie mieli pyszny lunch na przykład do pracy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz