czwartek, 21 kwietnia 2016

Kasza jaglana z pomidorem i ogórkiem

Wspaniałe połączenie kaszy jaglanej i komosy ryżowej ze świeżym pomidorem i ogórkiem w ostrej nucie papryki chilli i orientalnym akcentem kuminu rzymskiego oprószone świeżą mięta i soczystym granatem przeniosą Was w krainę niezapomnianych smaków.


Składniki (2 porcje):

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 szczypior z cebulkami
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • kumin rzymski do smaku
  • garść ziaren granatu
  • 1 łyżka poszatkowanej świeżej mięty
  • opcjonalnie: kilka liści sałaty 
Kaszę wraz z komosą ryżową przepłuczcie pod zimną wodą do momentu aż woda będzie przeźroczysta następnie w proporcji 1:2 (kasza:woda, ok. 2 cm wody ponad poziom kaszy) zalejcie kaszę wodą, dodajcie szczyptę soli i łyżeczkę oliwy, gotujcie pod przykryciem 10 min. Jeżeli nie zużyjecie całej kaszy możecie ją przetrzymywać w lodówce kilka dni i wykorzystywać do innych dań. Ja dodatkowo kaszę wraz z komosą podsmażyłam na patelni na łyżce oliwy z 1 ząbkiem czosnku. 
Pomidora i ogórka pokrójcie w kostkę. Szczypior drobno posiekajcie. W misce wymieszajcie pomidora, ogórka, szczypior dodajcie sok z cytryny, sól, pieprz, 1 łyżkę oliwy, pieprz kajeński, kumin rzymski, przecier pomidorowy. 
W talerzach rozłóżcie liście sałaty, dodajcie kaszę i posypcie ją mieszanką z pomidora i ogórka. Wierzch oprószcie pietruszką, granatem i mięta. 
Jeżeli chcecie przygotować wersję na wynos, to dzień wcześniej ugotujcie kaszę, skrójcie składniki, przyszykujcie mieszankę przypraw, obierzcie granata, którego bardzo łatwo obiera się w misce z zimną wodą i rano tylko wymieszajcie przygotowane wieczorem składniki a będziecie mieli pyszny lunch na przykład do pracy.

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz