wtorek, 17 maja 2016

Sałatka z czerwonej soczewicy z dressingiem estragonowym

Jeżeli chcecie pomieszać tuńczyka z soczewicą, pomidorkami, kukurydzą a czerwoną cebulą zaostrzyć smak, to poniżej świetny przepis na sałatkę, którą zrobicie w 15 minut a jej smak będzie wyśmienity.




Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 2 garście umytej i osuszonej rukoli
  • 15 zielonych oliwek z papryczką
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • mała puszka kukurydzy
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 0,5 szklanki ugotowanej soczewicy, ja użyłam czerwonej. Soczewicę możecie zastąpić kaszą jaglaną
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
Dressing estragonowy:
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 
  • 1/2 musztardy pełnoziarnistej 
Ugotujcie soczewicę. Umytą i osuszoną rukolę wymieszajcie z oliwą, sokiem z cytryny i solą, odstawcie. 
Czerwoną cebulę pokrójcie w cienkie plasterki, pomidorki i oliwki przekrójcie na pół. Kukurydzę opłukajcie pod zimną wodą. Ja również przelewam zimną wodą tuńczyka. 
Rukolę wymieszajcie z tuńczykiem i resztą składników. 
Przygotujcie dressing. Wszystkie składniki dressingu zblendujcie, jeżeli sos będzie za gęsty dodajcie oliwy. Spróbujcie i doprawcie solą, pieprzem lub czosnkiem według własnego uznania. 
Jeżeli nie lubicie rukoli zastąpcie ją jarmużem, który jest świetnym "odkwaszaczem" organizmu. Jeżeli zamiast soczewicy użyjecie kaszy jaglanej możecie ja wymieszać z pietruszkowym pesto, które zrobicie blendując oliwę, czosnek, cała natkę pietruszki, słonecznik i sól. 

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz