środa, 7 września 2016

Tarta z kurkami

Sezon na grzyby rozpoczął się już chwilę temu, warto więc korzystać z tego, co daje las i połączyć te leśne przysmaki z tym, co możemy zjeść na co dzień. Dlatego poniżej propozycja na ciasto francuskie w wersji z kurkami, mięsem i moją ukochaną czerwoną cebulą. Jeżeli masz trochę więcej czasu zrób ciasto francuskie samodzielnie jeżeli wolna chwila jest dla Ciebie na wagę złota, tak jak i u mnie, wykorzystaj wersję mniej pracochłonną czyli sklepową. Jednak wybierając ciasto francuskie ze sklepowej półki zwróć uwagę na jego skład, nie powinno ono zawierać tłuszczy utwierdzonych czyli margaryny, powinno być pozbawione niepotrzebnych i niezdrowych konserwantów oraz emulgatorów.



Składniki (2-3 porcje):
  • 25 dkg mielonej cielęciny
  • 20 dkg kurek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 15 dag mozzarelli
  • 1 pęczek posiekanego drobno szczypiorku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
Kurki namocz przez 10 min w zimnej wodzie. Następnie opłucz i dokładnie osusz. Cebulę pokrój w piórka.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj grzyby i mięso, całość smaż przez 15 minut. Zestaw z ognia, dopraw solą i pieprzem, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 1cm, pokrój na dowolnej wielkości prostokątny i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na plastrach z ciasta francuskiego ułóż farsz, każdy kawałek posyp startą mozzarellą. Piecz przez 30 min.
Po wyciągnięciu oprósz mini tarty szczypiorkiem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz