Składniki (2 porcje):
- 1 l wody
- 500 g passaty
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 150 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
Wodę zagotuj w dużym garnku, zmniejsz ogień i wlej passatę. Dodaj sól, miód i gotuj przez 5 min.
Z mięsa, pietruszki, imbiru, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej uformuj małe kulki i dorzuć je do zupy.
Wszystko zagotuj i zmniejsz ogień, aby zupa delikatnie bulgotała przez 10 minut.
Jeżeli przygotowujesz zupę dzień wcześniej pulpeciki ugotuj osobno, w lekko osolonej wodzie przez 10 min. Gdy będziesz odgrzewać zupę dodaj do niej pulpeciki.
Możecie też zupę przed podaniem posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz