niedziela, 18 września 2016

Zupa pomidorowa

Bardzo prosta w przygotowaniu zupa pomidorowa z passaty z pulpecikami z mięsa wołowego. Może być zarówno pierwszym jak i drugim daniem. Duża ilość natki pietruszki będzie zastrzykiem witaminy C dla Twojego organizmu, która ma właściwości oczyszczające organizm i dodatkowo poprawia humor.


Składniki (2 porcje):

  • 1 l wody
  • 500 g passaty
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu 
  • 150 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki 
Wodę zagotuj w dużym garnku, zmniejsz ogień i wlej passatę. Dodaj sól, miód i gotuj przez 5 min. 
Z mięsa, pietruszki, imbiru, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej uformuj małe kulki i dorzuć je do zupy. 
Wszystko zagotuj i zmniejsz ogień, aby zupa delikatnie bulgotała przez 10 minut. 


Jeżeli przygotowujesz zupę dzień wcześniej pulpeciki ugotuj osobno, w lekko osolonej wodzie przez 10 min. Gdy będziesz odgrzewać zupę dodaj do niej pulpeciki. 
Możecie też zupę przed podaniem posypać natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz