sobota, 17 września 2016

Omlet tamagoyaki

Wiem, że nie raz wspominałam,że lubię śniadania. Dziś pomysł na japoński omlet tamagoyaki z dodatkiem lekkiej sałatki. 

Składniki (2 porcje):
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta soli 
  • olej roślinny do smażenia
Jajka roztrzep w misce, dodaj sos sojowy i sól. Dokładnie wymieszaj. 
Na rozgrzany na patelni tłuszcz wylej 1/4 masy jajecznej, tak aby zakryła całe dno.
Kiedy omlet będzie gotowy, chwyć delikatnie widelcem jego końcówkę i zroluj go. 
Zostaw rulon na jednym końcu patelni, a na pozostałą  część wlej kolejną porcję masy jajecznej. 
Poczekaj aż się usmaży i znowu zwiń, zaczynając tam, gdzie leżała już pierwsza rolka, która teraz podwoi swoją objętość. 
W ten sposób upiecz całą masę jajeczną. Kiedy omlet ostygnie, pokrój go na kawałki wielkości sushi. 


Omlet możesz przechowywać w lodówce przez 2 dni. Dlatego jest świetnym rozwiązaniem dla osób pracujących, bo można przygotować go wieczorem a rano delektować się pysznym śniadaniem.
Aby uatrakcyjnić smak przygotuj lekką sałatkę. Ja postawiłam na rukolę z pomidorkami koktajlowymi i łososiem delikatnie skropione oliwą z cytryną. Możesz też do masy jajecznej dodać ulubione warzywa.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz