Ciasto francuskie z cukinią, serem mozzarella, brokułem, groszkiem, czerwoną cebulą pokropione sokiem z limonki jest zaskakującym połączeniem wartym wypróbowania.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pół małej cukinii
- 10 małych różyczek brokuła
- garść groszku (świeży lub mrożony)
- 1 kostka mozzarelli, drobno starta
- 3 plasterki czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka oregano
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków drobnej bazylii do dekoracji
Ciasto francuskie cienko rozwałkuj, przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj oliwą. Spód ciasta posyp mozzarellą.
Na cieście ułóż cienko pokrojoną cukinię.
Zagotuj wodę i gotuj przez 3 minuty brokuła z groszkiem. Brokuł z groszkiem ułóż na cieście francuskim, posyp przyprawami, popieprz i posól do smaku .
W piekarniku nagrzanym do 200 stopni piecz tartę przez 30 min. Ja lubię lekko spieczone brzegi jeżeli Ty za takimi nie przepadasz zapiekaj tartę przez 15 minut.
Wyciągnij tartę z piekarnika posyp czerwoną cebulą i skrop sokiem z limonki.
Jeżeli chcesz zaostrzyć smak proponuje dodać na wierzch ser feta.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz