Składniki (3 porcje):
- 40 dag polędwiczki wieprzowej
- marynowana papryka, pokrojona w paski(żółta i czerwona)
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1/2 małej cukinii, pokrojonej w cienkie paski
- 2 łyżki oleju
- opcjonalnie: makaron albo ryż
- biały i czarny sezam
Sos:
- 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 4 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnki, drobno posiekane
- 1 cm imbiru, pokrojony w drobną kostkę
- szczypta soli
W pierwszej kolejności przyszykuj sos. W 1/4 szklanki wody rozmieszaj mąkę kukurydzianą.
W małym rondelku umieść wszystkie składniki sosu, dodaj 1/4 szklanki wody i zagotuj. Dodaj zawiesinę z mąki i gotuj, aż sos stanie się kleisty i błyszczący.
Wieprzowinę umyj, osusz i pokrój w cienkie paski.
Na rozgrzany wok wlej olej i smaż mięso 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj cebulę, paprykę i cukinię. Smaż 5 minut. Następnie wlej sos. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Do całości opcjonalnie dodaj makaron grube nitki i wymieszaj go z mięsem podsmażając przez 2 minuty albo podawaj mięso z ryżem.
Wierzch posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.
Danie intensywne w smaku dzięki imbirowi i czosnkowi ale na całym smaku zdecydowanie zaważa sos, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Śmiało możesz go wykorzystać do innych rodzajów mięs lub jako sos do ryżu z pieczonymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz