wtorek, 27 września 2016

Wieprzowina słodko-kwaśna

W ciągu tygodnia cenie sobie potrawy, które mogę przyszykować wieczorową porą w miarę szybko a odgrzewane następnego dnia nie stracą smaku. Dzień leci tak szybko, że każda minuta jest na wagę złota dlatego dziś przepis na wieprzowinę w sosie słodko kwaśnym duszoną w woku .


Składniki (3 porcje):

  • 40 dag polędwiczki wieprzowej
  • marynowana papryka, pokrojona w paski(żółta i czerwona)
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1/2 małej cukinii, pokrojonej w cienkie paski
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie: makaron albo ryż
  • biały i czarny sezam
Sos:
  • 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnki, drobno posiekane
  • 1 cm imbiru, pokrojony w drobną kostkę
  • szczypta soli 
W pierwszej kolejności przyszykuj sos. W 1/4 szklanki wody rozmieszaj mąkę kukurydzianą. 
W małym rondelku umieść wszystkie składniki sosu, dodaj 1/4 szklanki wody i zagotuj. Dodaj zawiesinę z mąki i gotuj, aż sos stanie się kleisty i błyszczący. 
Wieprzowinę umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. 
Na rozgrzany wok wlej olej i smaż mięso 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj cebulę, paprykę i cukinię. Smaż 5 minut. Następnie wlej sos. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. 
Do całości opcjonalnie dodaj makaron grube nitki i wymieszaj go z mięsem podsmażając przez 2 minuty albo podawaj mięso z ryżem.
Wierzch posyp sezamem uprażonym na suchej patelni. 




















Danie intensywne w smaku dzięki imbirowi i czosnkowi ale na całym smaku zdecydowanie zaważa sos, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Śmiało możesz go wykorzystać do innych rodzajów mięs lub jako sos do ryżu z pieczonymi warzywami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz