wtorek, 20 września 2016

Sałatka szpinakowa

Sałatka sałatce nie równa, uwielbiam je wszystkie. Ta w zamyśle miała być wyłącznie sałatką zieloną ale po spróbowaniu kęsa dodałam do niej dla zaostrzenia smaku ser feta i dla kontrastu orzechy nerkowca.
Warzywa o zielonej barwie są bogate w witaminę C i w oczyszczający organizm chlorofil a brokuł, którego nie należy zbyt długo podgrzewać ma działanie przeciwzapalne.




Składniki (3 porcje):

  • 25 dkg liście szpinak
  • 1 mały brokuł
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka sezamu czarnego i białego uprażonego na patelni 
  • pół kostki sera feta pokrojonego na drobne kwadraty
  • garść orzechów nerkowca
Sos:
  • 2 łyżki oliw
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska, pieprz kolorowy
Umyj brokuł i podziel go na drobne różyczki i gotuj w lekko osolonym wrzątku przez 10 min, Aby brokuł nie stracił koloru studź go w zimnej wodzie. 
Umyj szpinak, osusz. Cebulę pokrój w piórka. 
Przygotuj sos. Wymieszaj oliwę z octem i czosnkiem przeciśniętym prze praskę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
Na półmisku ułóż szpinak, na nim połóż brokuł, cebulę i ser feta. Polej sałatkę sosem, delikatnie wymieszaj, dodaj orzechy i oprósz sezamem. 

W danej porze roku wykorzystuj to, co w Twoim regionie sezonowe i w danym momencie najcenniejsze w składniki, które maja korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Czasem warto oprócz walorów smakowych poznać też niewidoczne a jakże cenne walory jakie niosą za sobą składniki, z których przyrządzamy posiłek. 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz