Warzywa o zielonej barwie są bogate w witaminę C i w oczyszczający organizm chlorofil a brokuł, którego nie należy zbyt długo podgrzewać ma działanie przeciwzapalne.
Składniki (3 porcje):
- 25 dkg liście szpinak
- 1 mały brokuł
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka sezamu czarnego i białego uprażonego na patelni
- pół kostki sera feta pokrojonego na drobne kwadraty
- garść orzechów nerkowca
Sos:
- 2 łyżki oliw
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- sól morska, pieprz kolorowy
Umyj brokuł i podziel go na drobne różyczki i gotuj w lekko osolonym wrzątku przez 10 min, Aby brokuł nie stracił koloru studź go w zimnej wodzie.
Umyj szpinak, osusz. Cebulę pokrój w piórka.
Przygotuj sos. Wymieszaj oliwę z octem i czosnkiem przeciśniętym prze praskę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na półmisku ułóż szpinak, na nim połóż brokuł, cebulę i ser feta. Polej sałatkę sosem, delikatnie wymieszaj, dodaj orzechy i oprósz sezamem.
W danej porze roku wykorzystuj to, co w Twoim regionie sezonowe i w danym momencie najcenniejsze w składniki, które maja korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Czasem warto oprócz walorów smakowych poznać też niewidoczne a jakże cenne walory jakie niosą za sobą składniki, z których przyrządzamy posiłek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz