środa, 28 września 2016

Pizza z buraczkami, szpinakami i kozim serem

Świetna alternatywa do tradycyjnej pizzy, w której żółty ser zastąp pastą z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku i soku z cytryny. Całość oprószona kozim serem i liśćmi świeżego szpinaku rewelacyjnie sprawdzają się jako niebanalny pomysł na inną odsłonę pizzy.



Składniki:

Dodatki:

  • 3 buraki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 dag liści szpinaku
  • 20 dag twardego sera koziego
  • 2 łyżki oliwy
Spód:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 5 g drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • brązowy cukier

W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. W małej misce wymieszaj drożdże z 2 łyżkami ciepłej wody. Dodaj 1 łyżeczkę mąki i szczyptę soli. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn. Po 15 minutach do zaczynu dodaj 40 dag przesianej mąki, 240 ml wody, oliwę oraz sól i dokładnie wymieszaj. Przełóż na oprószoną mąką stolnice i wyrabiaj ciasto przez 10 minut. . Miskę nasmaruj oliwą i włóż do niej wyrobione ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Buraki owiń folią aluminiową i piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni. Gdy buraki się upieką obierz je, pokrój na małe kawałki, dodaj sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz i zmiksuj na jednolitą masę.

Wróć do ciasta. Po upływie godziny rozwałkuj ciasto na cienki placek i przełóż na blachę. Placek posmaruj lekko oliwą i pastą z buraków. Na wierzchu ułóż wymyte i osuszone liście szpinaku, posyp pizzę pokruszonym serem i piecz przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.


Jeżeli nie lubisz sera koziego użyj zamiennie sera feta nada on pizzy bardziej wyrazisty smak. Przed zjedzeniem pizzę możesz pokropić oliwą wymieszaną z czosnkiem, solą i pieprzem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz