niedziela, 9 października 2016

Sałatka śledziowa z burakami

Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Jedź ich dużo, bo zbawiennie wpływają na pamięć i wzmacniają serce.
Dziś propozycja śledzia z burakiem, ogórkiem kiszonym, ziemniakiem i jajkiem zaskakująco posypana granatem. Smak zdecydowanie wprawia w nastrój jesienny.




Składniki:
  • średniej wielkości burak
  • 3 śledzie solone lub w oliwie
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 ziemniaki ugotowane w koszulkach
  • ziarna granatu do posypania
  • koper, drobno poszatkowany do posypania 
Sos:
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól pieprz do smaku
  • garść drobno poszatkowanego kopru 
W pierwszej kolejności upiecz buraka. Zawiń go w folie aluminiową i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeżeli nie masz tyle czasu ugotuj buraka w wodzie przez około 15 minut aby był miękki. 
Opłucz pod bieżącą wodą ziemniaki i ugotuj je w koszulkach w osolonej wodzie. Ziemniaki po ugotowaniu obierz. 
Śledzie namocz przez 10 minut w wodzie mineralnej następnie opłucz pod bieżącą wodą i namocz przez 10 minut w mleku. Wymoczone śledzie pokrój w drobną kostkę, jajka na ćwiartki, buraki i ziemniaki na kawałki tej samej wielkości jak jajka.Ogórki pokrój w plasterki. 
Przygotuj sos: połącz jogurt z majonezem, dodaj chrzan, sól, pieprz i koperek. 
Wymieszaj śledzia z burakiem, ziemniakami, ogórkami. Na wierzchu sałatki poukładaj jajka. Sałatkę polej sosem, oprósz koperkiem i granatem.

Sałatka świetnie zachowuje smak i świeżość dlatego śmiało możecie ją przygotować dzień wcześniej lub zrobić większą porcję i nazajutrz spakować do pracy na drugie śniadanie.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz