Dziś propozycja śledzia z burakiem, ogórkiem kiszonym, ziemniakiem i jajkiem zaskakująco posypana granatem. Smak zdecydowanie wprawia w nastrój jesienny.
Składniki:
- średniej wielkości burak
- 3 śledzie solone lub w oliwie
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki kiszone
- 3 ziemniaki ugotowane w koszulkach
- ziarna granatu do posypania
- koper, drobno poszatkowany do posypania
Sos:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- sól pieprz do smaku
- garść drobno poszatkowanego kopru
W pierwszej kolejności upiecz buraka. Zawiń go w folie aluminiową i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeżeli nie masz tyle czasu ugotuj buraka w wodzie przez około 15 minut aby był miękki.
Opłucz pod bieżącą wodą ziemniaki i ugotuj je w koszulkach w osolonej wodzie. Ziemniaki po ugotowaniu obierz.
Śledzie namocz przez 10 minut w wodzie mineralnej następnie opłucz pod bieżącą wodą i namocz przez 10 minut w mleku. Wymoczone śledzie pokrój w drobną kostkę, jajka na ćwiartki, buraki i ziemniaki na kawałki tej samej wielkości jak jajka.Ogórki pokrój w plasterki.
Przygotuj sos: połącz jogurt z majonezem, dodaj chrzan, sól, pieprz i koperek.
Wymieszaj śledzia z burakiem, ziemniakami, ogórkami. Na wierzchu sałatki poukładaj jajka. Sałatkę polej sosem, oprósz koperkiem i granatem.
Sałatka świetnie zachowuje smak i świeżość dlatego śmiało możecie ją przygotować dzień wcześniej lub zrobić większą porcję i nazajutrz spakować do pracy na drugie śniadanie.
Sałatka świetnie zachowuje smak i świeżość dlatego śmiało możecie ją przygotować dzień wcześniej lub zrobić większą porcję i nazajutrz spakować do pracy na drugie śniadanie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz