Idealna do kanapek lub ugotowanych na parze warzyw jako dip. Prosta w przygotowaniu, co ma decydujące znaczenie kiedy nie masz czasu na pracochłonne śniadania. Krótkim słowem wstępu zapraszam Cię na przepyszną pastę z makreli.
Składniki (4 porcje):
- 1 puszka makreli lub mała makrela wędzona (ja użyłam tej z puszki)
- 250 g białego sera
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
- po 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, słodkiej i ostrej)
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki prażonego sezamu
Makrele dokładnie wymieszaj z twarogiem. Jeżeli używasz makreli wędzonej przed wymieszaniem jej z serem oczyść ją z ości.
Dodaj do pasty cebulę, przecier pomidorowy, papryki spróbuj i dopieprz i dosól do smaku.
Gotową pastę posyp sezamem. Na kromce chleba możesz ułożyć szpinak na nim pastę i to cała filozofia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz