wtorek, 1 listopada 2016

Curry z dyni

Bardzo sycące i rozgrzewające idealne na jesienne dni curry z dyni choć bez curry. Mała porcja spełnia jednocześnie rolę zupy i drugiego dania. Jest stosunkowo gęste i konsystencją przypomina gulasz. 
Sezon na przepiękne dynie w pełni więc wykorzystaj jej walory nie tylko wizualnie ale i te kulinarne. 
Poza tym dynia jest warzywem bogatym w witaminy w tym w cynk a przy tym jest niskokaloryczna także gotuj zupy dyniowe, piecz ciasto dyniowe i zajadaj się nią bez oporu. 



Składniki 4 (porcje):
  • dynia (900 g), obrana i pokrojona w średniej wielkości kostkę (rodzaj dyni zależy od Ciebie, wybierz tą którą lubisz najbardziej)
  • garść czerwonej soczewicy
  • 150 ml bulionu z kury wiejskiej
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 15 obranych i przekrojonych na połówki brukselek 
  • 2 szalotki posiekane na półksiężyce
  • 1 papryczka chilli drobno posiekana
  • 1 pomidor pokrojony na małe kawałki
  • 2 garście liści szpinaku
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki tłuszczu kokosowego 
  • przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 10 nasion kardamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 4 liście laurowe
  • opcjonalnie: ryż
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz kokosowy dodaj szalotkę, czosnek, papryczkę i smaż przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodaj przyprawy, palnik nastaw na minimum i duś pod przykryciem przez 5 min.  Po tym czasie dodaj do garnka dynię, soczewice, pomidora i dokładnie wymieszaj z przyprawami, zalej gotowym bulionem i duś pod przykryciem przez 20 minut. Następnie dodaj brukselkę, szpinak zamieszaj wszystko razem i zalej mlekiem kokosowym, jeżeli używasz ryżu to ugotowany ryż dodaj do całości i duś pod przykryciem przez 10 minut. Do sól do smaku. 
Curry możesz zjeść w połączeniu z bułką lub kawałkami świeżego dorsza robionego na parze.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz