Bardzo sycące i rozgrzewające idealne na jesienne dni curry z dyni choć bez curry. Mała porcja spełnia jednocześnie rolę zupy i drugiego dania. Jest stosunkowo gęste i konsystencją przypomina gulasz.
Sezon na przepiękne dynie w pełni więc wykorzystaj jej walory nie tylko wizualnie ale i te kulinarne.
Poza tym dynia jest warzywem bogatym w witaminy w tym w cynk a przy tym jest niskokaloryczna także gotuj zupy dyniowe, piecz ciasto dyniowe i zajadaj się nią bez oporu.
Składniki 4 (porcje):
- dynia (900 g), obrana i pokrojona w średniej wielkości kostkę (rodzaj dyni zależy od Ciebie, wybierz tą którą lubisz najbardziej)
- garść czerwonej soczewicy
- 150 ml bulionu z kury wiejskiej
- 100 ml mleka kokosowego
- 15 obranych i przekrojonych na połówki brukselek
- 2 szalotki posiekane na półksiężyce
- 1 papryczka chilli drobno posiekana
- 1 pomidor pokrojony na małe kawałki
- 2 garście liści szpinaku
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki tłuszczu kokosowego
- przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 10 nasion kardamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 4 liście laurowe
- opcjonalnie: ryż
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz kokosowy dodaj szalotkę, czosnek, papryczkę i smaż przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodaj przyprawy, palnik nastaw na minimum i duś pod przykryciem przez 5 min. Po tym czasie dodaj do garnka dynię, soczewice, pomidora i dokładnie wymieszaj z przyprawami, zalej gotowym bulionem i duś pod przykryciem przez 20 minut. Następnie dodaj brukselkę, szpinak zamieszaj wszystko razem i zalej mlekiem kokosowym, jeżeli używasz ryżu to ugotowany ryż dodaj do całości i duś pod przykryciem przez 10 minut. Do sól do smaku.
Curry możesz zjeść w połączeniu z bułką lub kawałkami świeżego dorsza robionego na parze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz