piątek, 11 listopada 2016

Sałatka mix - jarmuż, szpinak

Jarmuż, szpinak, gruszka, granat - dla mnie połączenie idealne, choć nie każdy lubuje się w takich smakach, to ja jestem totalną zwolenniczką tego typu kulinarnych rozwiązań.








Składniki (2 porcje):
  • 4 garście drobno poszatkowanego świeżego jarmużu 
  • 2 garście świeżego szpinaku 
  • 1 duża gruszka pokrojona na małe kawałki 
  • 1 szczypiorek, drobno pokrojony 
  • 3 łyżki uprażonego słonecznika i sezamu 
  • 2 łyżki ziaren granatu 
  • opcjonalnie: ser feta pokrojony w kwadraty
Sos:
  • 3 łyżki jasnej oliwy z oliwek
  • 150 ml soku jabłkowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny
W dużej misce wymieszaj jarmuż, szpinak, gruszkę, szczypiorek i pestki granatu. 
Zrób sos: sok jabłkowy zrób sam, w sokowirówce przeciśnij 3-4 jabłka, jeżeli nie masz sokowirówki do małego garnuszka wlej 200 ml wody i włóż dwa obrane jabłka, gotuj przez 15 min. Oliwę połącz z sokiem jabłkowym i sokiem z cytryny dokładnie zamieszaj i polej sałatkę Odłóż sałatkę na 2 godziny do lodówki aby przeszła smakiem. Po tym czasie obsyp ją ziarnami i jeżeli zdecydujesz się na ser podaj go w osobnym naczyniu aby każdy mógł dołożyć go w takiej ilości jakiej chce. Ser zdecydowanie zaostrza smak sałatki. 
Jeżeli bierzesz ją na wynos uprażone ziarna słonecznika i sezamu zapakuj do oddzielnego pudełeczka i posyp dopiero przed zjedzeniem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz