Buraki swą piękną barwą, wybornym smakiem i działaniem leczniczym zachwycają mnie od zawsze. Choć praca z nimi bywa ciężka ze względu na to, że lubią brudzić to warta jest zachodu.
Dziś przepis na placuszki z buraka, które będą idealne zarówno dla dorosłego jak i małego człowieczka.
Składniki (10 placuszków):
- 3 małe ziemniaki
- 2 małe buraki
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała szalotka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 jajko
- pieprz, sól do smaku
- przyprawy: 1/2 łyżeczka nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 2 liście laurowe, 2 łyżki suszonego tymianku, 1 łyżka suszonego organu, 1 łyżka sezamu
- 4 łyżki oleju z awokado
- opcjonalnie: jabłko, świeże oregano, parmezan, jogurt grecki
Będzie potrzebne:
- naczynie żaroodporne
- papier do pieczenia
Ziemniaki, buraki, marchewkę dokładnie wymyj pod bieżącą wodą, nie obieraj ze skórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Czosnek i cebulkę drobno posiekaj.
W dużej misce wymieszaj warzywa dodaj cebulę, czosnek, mąkę, jajko i wszystkie przyprawy. Ponownie dokładnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki wielkości dłoni, lekko spłaszczone przez 1 minutę z każdej strony.
Placuszki odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy usmażysz już wszystkie blachę włóż do nagrzanego piekarnika na 40 minut, co jakiś czas sprawdzaj czy placuszki się nie przypiekają.
W wersji dla maluszka możesz oddzielić połowę masy i dodać starte jabłko.
W wersji dla dorosłych placuszki oprósz parmezanem i oregano i zrób sos czosnkowy z 2 łyżek jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnki, 1 łyżeczki soku z cytryny, soli i pieprzu do smaku. Placuszki świetnie zachowują smak dlatego zapakuj je na wynos do pracy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz