Kasza bulgur obniża poziom cukru we krwi jest skarbnicą kwasu foliowego dodatkowo charakteryzuje ją duża zawartość błonnika. W połączeniu z mulami jest zachwycająco pyszna. Dlatego nie czekaj długo i poświęć 30 min. żeby wyczarować w swojej kuchni to cudo.
Składniki (2 porcje):
- 200 ml kaszy bulgur
- 1 słoiczek małży lub 30 dag małży w skorupkach
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie paski
- 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
- 1/2 czerwonej papryczki chilli
- sól i pieprz do smaku
- 500 ml bulionu warzywnego
- opcjonalnie świeży rozmaryn i oregano
Kaszę zalej gorącym bulionem i odstaw do czasu aż kasza całkowicie wchłonie bulion.
Jeżeli używasz muli w skorupce pamiętaj żeby wyrzucić popękane i otwarte muszle. Do garnka wlej wino calvados i 200 ml wody i doprowadź do wrzenia, dodaj mule i przykryj garnek pokrywką, gotuj 5-10 min, co jakiś czas potrząsając garnek aż wszystkie mule się otworzą, wyrzuć te które się nie otworzyły.
Na patelni rozgrzej masło zeszklij cebulę i czosnek dodaj papryczkę chilli i smaż przez 5 min. Następnie wsyp na patelnie kaszę i dokładnie wymieszaj z czosnkiem, cebulką i papryczką dodaj mule i dopieprz do smaku. Całość możesz pokropić delikatnie cytryną i obsypać bazylią i rozmarynem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz