niedziela, 6 listopada 2016

Kasza bulgur z małżami

Kasza bulgur obniża poziom cukru we krwi jest skarbnicą kwasu foliowego dodatkowo charakteryzuje ją duża zawartość błonnika. W połączeniu z mulami jest zachwycająco pyszna. Dlatego nie czekaj długo i poświęć 30 min. żeby wyczarować w swojej kuchni to cudo.




Składniki (2 porcje):

  • 200 ml kaszy bulgur
  • 1 słoiczek małży lub 30 dag małży w skorupkach
  • 3 łyżki masła klarowanego 
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie paski 
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 500 ml bulionu warzywnego 
  • opcjonalnie świeży rozmaryn i oregano 
Kaszę zalej gorącym bulionem i odstaw do czasu aż kasza całkowicie wchłonie bulion. 
Jeżeli używasz muli w skorupce pamiętaj żeby wyrzucić popękane i otwarte muszle. Do garnka wlej wino calvados i 200 ml wody i doprowadź do wrzenia, dodaj mule i przykryj garnek pokrywką, gotuj 5-10 min, co jakiś czas potrząsając garnek aż wszystkie mule się otworzą, wyrzuć te które się nie otworzyły. 
Na patelni rozgrzej masło zeszklij cebulę i czosnek dodaj papryczkę chilli i smaż przez 5 min. Następnie wsyp na patelnie kaszę i dokładnie wymieszaj z czosnkiem, cebulką i papryczką dodaj mule i dopieprz do smaku. Całość możesz pokropić delikatnie cytryną i obsypać bazylią i rozmarynem. 

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz