piątek, 28 października 2016

Gryczane tartaletki

Choć ciasto gryczane w momencie wyrabiania nie wygląda atrakcyjnie, to zapieczone z nadzieniem w wersji na ostro smakuje rewelacyjnie. Tak przygotowane muffiny swobodnie możesz zachować na drugi dzień, lekko podgrzane w piekarniku smakują rewelacyjnie. 




Składniki (12 porcji):

Ciasto:
  • 250 g serka homogenizowane (opcjonalnie śmietana 30% lub jogurt naturalny)
  • 250 g mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 4 łyżki jasnej oliwy z oliwek 
  • foremki do zapiekania, masło do wysmarowania foremek
Nadzienie:
  • 1 garść świeżego szpinaku, opłukanego i osuszonego
  • 6 suszonych pomidorów, pokrojonych na cienkie plastry 
  • 3 łyżki pokrojonego w kostkę boczku 
  • 3 jajka 
  • 4 plastry sera koziego pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 garści startego sera żółtego typu cheddar 
  • 50 ml śmietany
  • sól, pieprz opcjonalnie 
W pierwszej kolejności wyrób ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj energicznie ciasto przez 10 min. aż będzie odchodzić od dłoni. 
Foremki na tartaletki wysmaruj masłem i wyłóż ciastem a spód ponakłuwaj widelcem 
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Do nagrzanego piekarnika staw foremki wyłożone ciastem na 10 min. 
W między czasie przygotuj nadzienie. Jajka, śmietanę, sól i pieprz dokładnie wymieszaj. 
Po 10 minutach wyciągnij foremki, wypełnij je szpinakiem, suszonymi pomidorami, boczkiem, serem kozim, zalej masą jajeczna i obsyp żółtym serem. 
Tak przygotowane tartaletki zapiekaj przez 20 min. 

Zapach który rozchodzi się w domu w wyniku pieczenia jest niesamowity, poza tym połączenie suszonych, pomidorów, szpinaku i boczku jest rewelacyjne. Tartaletki bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Kiedy zrobisz je na niedzielną posiadówkę w domu kilka możesz odłożyć na drugi dzień na drugie śniadanie. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz