czwartek, 22 września 2016

Pesto z jarmużu

Jarmuż jest skarbnicą białka, błonnika, witaminy C i K, wapnia, potasu. Dlatego wkomponuj go w swoją dietę w postaci dodatku do zup, koktajli, sałatek oraz jako pesto do kanapek. I pamiętaj, jeżeli go gotujesz, to zrób to na parze przez 3-4 minuty aby nie stracił swoich właściwości.
Dziś pomysł na pesto.

Składniki:
  • 200 g jarmużu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml oliwy
  • 30 g orzechów nerkowca
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • sól morska i czarny pieprz 
Jarmuż opłucz i osusz, usuń łodygi. Do blendera włóż liście jarmużu, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą skórkę z cytryny. Dodaj pozostałe składniki pesto i zmiksuj je ze sobą do uzyskania pożądanej konsystencji. Możesz przygotować je jako jedwabiście gładki krem, albo możesz zmielić je grubiej, żeby pozostawić grudki. 


Na przemiennie możecie użyć zamiast orzechów nerkowca płatki migdałów (2 łyżki), dodatkowo do smaku można dodać parmezan i odrobinę oliwy truflowej. Wybór należy do Ciebie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz