Dziś pomysł na pesto.
Składniki:
- 200 g jarmużu
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 ml oliwy
- 30 g orzechów nerkowca
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- sól morska i czarny pieprz
Jarmuż opłucz i osusz, usuń łodygi. Do blendera włóż liście jarmużu, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą skórkę z cytryny. Dodaj pozostałe składniki pesto i zmiksuj je ze sobą do uzyskania pożądanej konsystencji. Możesz przygotować je jako jedwabiście gładki krem, albo możesz zmielić je grubiej, żeby pozostawić grudki.
Na przemiennie możecie użyć zamiast orzechów nerkowca płatki migdałów (2 łyżki), dodatkowo do smaku można dodać parmezan i odrobinę oliwy truflowej. Wybór należy do Ciebie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz