piątek, 26 sierpnia 2016

Kanapki z serem białym, łososiem i ogórkiem

Decydując się na łososia wędzonego wybierz tego najwyższej jakości najlepiej dzikiego, wędzonego na zimno. Można z nim wyczarować wiele zaskakujących kanapek.
Dla mnie świetnie sprawdziło się połączenie sera białego z łososiem i ogórkiem. 



Składniki (6 kanapek):
  • 6 kromek ulubionego pieczywa
  • 6 plastrów wędzonego łososia
  • 1 mały ogórek
  • posiekany koperek do posypania
Ziołowy ser biały:
  • 150 g białego sera
  • 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Przygotuj ser. Twaróg i masło utrzyj na gładką masę, dodaj pietruszkę, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, cytrynę, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj. Nie sól za dużo gdyż łosoś ma słonawy posmak. 
Kanapki posmaruj gotowym serkiem, ułóż na nim łososia oraz pokrojonego w cienkie plasterki ogórka, oprósz posiekanym drobno koperkiem. 
Łososia możesz skropić delikatnie cytryną. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz