I choć wiadomo, że to typ ciasta, które nie może się nie udać zawsze jest ryzyko, że coś pójdzie nie tak i ten z złożenia zakalec będzie jak cegła,bo eksperymentalnie powstał z mąki kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej.
Składniki:
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 250 ml cukru (drobnego do wypieków)
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 5 łyżek mąki ryżowej białej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 40 dag gorzkiej czekolady
- 20 dag masła
- 60 ml posiekanych migdałów
- 60 ml posiekanych orzechów laskowych
- szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
- forma do wypieków 24 x 24 cm lub mniejsza
Połowę czekolady wraz z masłem roztop w kąpieli wodnej (w garnku doprowadź do wrzenia wodę i nad gotującą wodą umieść szklaną miskę, do której włóż czekoladę i masło), co chwilę mieszając aby całość rozpuściła się na gładką masę.
Jajka zmiksuj z cukrem dodaj masę czekoladową, przesianą przez sitko mąkę kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną, sól i całość utrzyj na jednolitą masę.
Gotowe ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 30-40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz