wtorek, 16 sierpnia 2016

Brownie bezglutenowe

Dzisiaj przepis na bezglutenowe brownie, które okazało się być wyśmienitym brownie.
I choć wiadomo, że to typ ciasta, które nie może się nie udać zawsze jest ryzyko, że coś pójdzie nie tak i ten z złożenia zakalec będzie jak cegła,bo eksperymentalnie powstał z mąki kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej.



Składniki:
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 250 ml cukru (drobnego do wypieków)
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek mąki ryżowej białej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 40 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag masła
  • 60 ml posiekanych migdałów
  • 60 ml posiekanych orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • forma do wypieków 24 x 24 cm lub mniejsza 
Połowę czekolady wraz z masłem roztop w kąpieli wodnej (w garnku doprowadź do wrzenia wodę i nad gotującą wodą umieść szklaną miskę, do której włóż czekoladę i masło), co chwilę mieszając aby całość rozpuściła się na gładką masę.
Jajka zmiksuj z cukrem dodaj masę czekoladową, przesianą przez sitko mąkę kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną, sól i całość utrzyj na jednolitą masę. 
Gotowe ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 30-40 min.
Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i wierzch polej pozostałą połową roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, posyp posiekanymi orzechami i migdałami.
Świetnie z ciastem skomponuje się gałka sorbetu cytrynowego lub malinowego.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz