niedziela, 21 sierpnia 2016

Tarta pomidorowa na cieście francuskim

Sezon na pomidory w pełni. Te przepiękne o przeróżnym kształcie i kolorze czerwonym, zielonym lub żółtym, wygrzewane przez słońce warzywa są jednymi z moich ulubionych.
Kocham je podjadać solo ale też w postaci zupy, jako dodatek do sałatek, w formie bruschetty czy jak w tym przypadku jako nadzienie do tarty.
Ta wersja jest szybka do przygotowania, bo wykorzystuje się ciasto francuskie a najwięcej czasu zajmuje pieczenie.



Składniki:

  • 3-4 pomidory czerwone
  • 10 żółtych pomidorków koktajlowych 
  • 5 czerwonych pomidorków koktajlowych 
  • 200 g sera cheddar 
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2 jajka 
  • 50 g masła
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • zioła: garść świeżej bazylii, oregano, tymianku 
  • sól, pieprz do smaku 
  • opcjonalnie: parmezan do oprószenia wierzchu 
Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na różniej wielkości plasterki, posól i połóż na durszlaku umocowanym nad garnkiem aby upuściły trochę soków a sól wydobyła ich smak.
Do miski wbij jajka, roztrzep, dodaj śmietankę i starty ser, szczyptę soli i pieprzu.
Formę na tartę wysmaruj odrobiną masła i wyłóż ciastem francuskim. Ponabija spód ciasta widelcem i posmaruj cienko masłem.
Nagrzej piekarnik do 160 stopni i podpiecz spód tarty przez 10 min. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i wylej na nie przygotowaną masę, a następnie ułóż pomidory. Całość delikatnie popieprz i posól, dodaj połowę świeżych ziół. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 min. Po tym czasie wyciągnij gotową tartę, posyp ją resztą ziół i oprósz parmezanem.


Jeżeli wolisz inny rodzaj spodu a nie ten z wykorzystaniem ciasta francuskiego skuś się jedynie na nadzienie, które jest naprawdę rewelacyjne, a aromat zapiekanych pomidorów i ziół wypełni Twoje mieszkanie niepowtarzalnym zapachem. 

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz