Kocham je podjadać solo ale też w postaci zupy, jako dodatek do sałatek, w formie bruschetty czy jak w tym przypadku jako nadzienie do tarty.
Ta wersja jest szybka do przygotowania, bo wykorzystuje się ciasto francuskie a najwięcej czasu zajmuje pieczenie.
Składniki:
- 3-4 pomidory czerwone
- 10 żółtych pomidorków koktajlowych
- 5 czerwonych pomidorków koktajlowych
- 200 g sera cheddar
- 400 ml śmietanki kremówki
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- zioła: garść świeżej bazylii, oregano, tymianku
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: parmezan do oprószenia wierzchu
Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na różniej wielkości plasterki, posól i połóż na durszlaku umocowanym nad garnkiem aby upuściły trochę soków a sól wydobyła ich smak.
Do miski wbij jajka, roztrzep, dodaj śmietankę i starty ser, szczyptę soli i pieprzu.
Formę na tartę wysmaruj odrobiną masła i wyłóż ciastem francuskim. Ponabija spód ciasta widelcem i posmaruj cienko masłem.
Nagrzej piekarnik do 160 stopni i podpiecz spód tarty przez 10 min. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i wylej na nie przygotowaną masę, a następnie ułóż pomidory. Całość delikatnie popieprz i posól, dodaj połowę świeżych ziół. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 min. Po tym czasie wyciągnij gotową tartę, posyp ją resztą ziół i oprósz parmezanem.
Jeżeli wolisz inny rodzaj spodu a nie ten z wykorzystaniem ciasta francuskiego skuś się jedynie na nadzienie, które jest naprawdę rewelacyjne, a aromat zapiekanych pomidorów i ziół wypełni Twoje mieszkanie niepowtarzalnym zapachem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz