W sezonie zdecydowanie postaw na świeżą kolbę a zimą możesz zamienić ją na kukurydzę z puszki.
Składniki (4 porcje):
- 2 kolby kukurydzy, same ziarna (40 dag)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 por, pokrojony w półplasterki
- 1 marchewka, pokrojona w półplasterki
- 3 cm imbiru, startego na tarce o drobnych oczkach
- 1 papryczka chili, ocyszczona z pestek i pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżka masła klarowanego
- do smaku: sól, pieprz, słodka papryka
- 750 ml bulionu warzywnego
W garnku na rozgrzanym maśle podsmaż cebulę i pora, ok. 5 min. Do podsmażonej cebulki dodaj marchewkę, papryczkę chili oraz imbir i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, dodaj ziarna kukurydzy i gotuj jeszcze przez 15 min. Po tym czasie sprawdź czy kukurydza jest miękka jeżeli tak to zmiksuj zupę na krem i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz 1 łyżeczką słodkiej papryki.
Jeżeli po zmiksowaniu zupy nadal pozostają grudki przetrzyj ją przez sitko. Możesz dla dekoracji oprószyć ją słodką papryką lub ziarenkami kukurydzy. Jeżeli nie lubisz zup ostrych w smaku zrezygnuj z dodawania papryczki chili a wówczas uzyskasz delikatną w smaku zupę krem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz