poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Krem kukurydziany na ostro

Sezon na kukurydzę w pełni jeżeli lubisz ją tak samo jak ja koniecznie wypróbuj ją w wersji zupy z ostrą nutką papryczki chili. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
W sezonie zdecydowanie postaw na świeżą kolbę a zimą możesz zamienić ją na kukurydzę z puszki.



Składniki (4 porcje):

  • 2 kolby kukurydzy, same ziarna (40 dag)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 por, pokrojony w półplasterki
  • 1 marchewka, pokrojona w półplasterki
  • 3 cm imbiru, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1 papryczka chili, ocyszczona z pestek i pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżka masła klarowanego
  • do smaku: sól, pieprz, słodka papryka
  • 750 ml bulionu warzywnego 
W garnku na rozgrzanym maśle podsmaż cebulę i pora, ok. 5 min. Do podsmażonej cebulki dodaj marchewkę, papryczkę chili oraz imbir i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, dodaj ziarna kukurydzy i gotuj jeszcze przez 15 min. Po tym czasie sprawdź czy kukurydza jest miękka jeżeli tak to zmiksuj zupę na krem i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz 1 łyżeczką słodkiej papryki. 

Jeżeli po zmiksowaniu zupy nadal pozostają grudki przetrzyj ją przez sitko. Możesz dla dekoracji oprószyć ją słodką papryką lub ziarenkami kukurydzy. Jeżeli nie lubisz zup ostrych w smaku zrezygnuj z dodawania papryczki chili a wówczas uzyskasz delikatną w smaku zupę krem. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz