niedziela, 31 lipca 2016

Warzywna paella

Szybki, prosty i dobry obiad to idealne rozwiązanie na upalne dni. Tym razem przygotuj się na bezmięsną paelle z cukinią, bakłażanem, papryką i pomidorkami koktajlowymi.




















Składniki (2 porcje):

  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 bakłażan
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 duży pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
  • 250 g ryżu
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu i oregano
  • 1 łyżka nitek szafranu
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu warzywnego
Cukinię i bakłażana pokrój w cienkie plastry i lekko oprósz solą, papryki oczyść z gniazd i również pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z oliwek i podsmaż na niej bakłażana, cukinię  po 5 minutach dodaj cebulę i pomidor i podsmażaj warzywa jeszcze przez 3-5 minut. Ściągnij warzywa z patelni.
Na pozostałej oliwie podsmaż czosnek, dodaj ryż i zalej go połową bulionu, co jakiś czas mieszając. Następnie podlewaj ryż pozostałą częścią bulionu do czasu aż zmięknie, tj. około 10 minut. Ryż dopraw szafranem, rozmarynem, oregano, pieprzem i solą i dobrze wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na spodzie naczynia żaroodpornego ułóż gotowy ryż a na nim podpieczone warzywa i powkładaj pomiędzy nie pomidorki koktajlowe. Całość posyp szczyptą oregano, tymianku i odrobiną soli. Zapiekaj paelle w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.


Ja użyłam ryżu basmati, bo jest on moim ulubionym choć w tym zestawie myślę, że świetnie sprawdziłby się również czerwony ryż. Tak przygotowana paella równie dobrze smakuje na zimno. Jeżeli po przyrządzeniu będzie dla Ciebie za sucha pokrop ją odrobiną oliwy. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz