sobota, 23 lipca 2016

Zielona zupa ziemniaczana

Pomysł na zupę ziemniaczaną z rukolą wzbudził moją ciekawość i pokusiłam się żeby go zrealizować w mojej kuchni. Sam smak zupy jest dość mdły ale w połączeniu z bekonem i parmezanem oraz ostrą papryką staje się zaskakująco smaczny.



Składniki (2 porcje):

  • 400 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g rukoli
  • 700 ml wywaru z jarzyn
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 75 g bekonu
  • parmezan
Do wywaru z jarzyn dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony drobno czosnek i gotuj przez 15 min. Po tym czasie dodaj umytą i osuszoną rukolę i gotuj zupę przez 5 min. Do zupy dodaj oliwę, sól i pieprz do smaku oraz ostrą paprykę. Wszystko zmiksuj na jednolitą konsystencję. 
Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę bekon na chrupiące skwarki. 
Na dno talerza wsyp bekon zalej go zupą i bezpośrednio do zupy zetrzyj dużą ilość parmezanu.



Zupa jest świetnym rozwiązaniem gdy zostają Ci ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego a w dodatku w lodówce jest nadmiar rukoli. Jedynym problemem może stać się ugotowanie wywaru warzywnego ale wystarczy, że w 700 ml wody podgotujesz przez 15 min marchewkę, pietruszkę, ząbek czosnku, kawałek pora, dorzucisz świeżej pietruszki i koperku i masz świetny wywar. Możesz też zrobić większą ilość wywaru i po ostudzeni go zamrozić w słoikach. 
Ja nie pożałowałam parmezanu jako dodatku i Tobie też polecam dać dość sporą ilość, bo stanowi on świetne uzupełnienie zupy. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz