Składniki (2 porcje):
- 400 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 60 g rukoli
- 700 ml wywaru z jarzyn
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 75 g bekonu
- parmezan
Do wywaru z jarzyn dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony drobno czosnek i gotuj przez 15 min. Po tym czasie dodaj umytą i osuszoną rukolę i gotuj zupę przez 5 min. Do zupy dodaj oliwę, sól i pieprz do smaku oraz ostrą paprykę. Wszystko zmiksuj na jednolitą konsystencję.
Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę bekon na chrupiące skwarki.
Na dno talerza wsyp bekon zalej go zupą i bezpośrednio do zupy zetrzyj dużą ilość parmezanu.
Zupa jest świetnym rozwiązaniem gdy zostają Ci ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego a w dodatku w lodówce jest nadmiar rukoli. Jedynym problemem może stać się ugotowanie wywaru warzywnego ale wystarczy, że w 700 ml wody podgotujesz przez 15 min marchewkę, pietruszkę, ząbek czosnku, kawałek pora, dorzucisz świeżej pietruszki i koperku i masz świetny wywar. Możesz też zrobić większą ilość wywaru i po ostudzeni go zamrozić w słoikach.
Ja nie pożałowałam parmezanu jako dodatku i Tobie też polecam dać dość sporą ilość, bo stanowi on świetne uzupełnienie zupy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz