czwartek, 21 lipca 2016

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków z wędzonym łososiem

Sezon na cukinie w pełni, najczęściej wykorzystuje ją do leczo lub zup jednak tym razem zagościła w mojej kuchni w postaci zapiekanki w towarzystwie ziemniaków i wędzonego łososia z dodatkiem koperku i sosu miodowo-musztardowego.


Składniki (2 porcje):

  • 250 g ugotowanych ziemniaków, ziemniaki powinny być twarde ponieważ będziemy je ścierać na tarce
  • 1 cukinia 150 g 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 200 g łososia
  • sól do smaku
Sos:
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyża oliwy
  • pieprz do smaku
Najgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cukinie obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki wraz z cukinia wymieszaj w dużej misce z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i szczyptą soli. Na patelni rozgrzej masło i podpiecz na nim przez ok. 5 minut ziemniaki z cukinią. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego lub pozostaw na patelni i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnij zapiekankę i przełóż na patelnie stroną, która nie była podpieczona i podsmażaj przez kolejne 10 minut dodając odrobinę masła na brzegi. Na wierzch zapiekanki połóż łososia i obficie posyp posiekanym koperkiem. Całość polej sosem. 
Przygotuj sos: zmieszaj musztardę z miodem, dodaj oliwę i ponownie wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i odrobiną koperku.


Tak przygotowaną zapiekankę możecie jeść od razu z zimnym łososiem lub przygotować ją wcześniej włożyć do lodówki i przed zjedzeniem podgrzać w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 10 min. Wówczas łosoś będzie w wersji na ciepło. W takim przypadku nie polewajcie zapiekanki od razu po przygotowaniu lecz dopiero jak ją podgrzejecie. 

Smacznego :)

1 komentarz: