Składniki (2 porcje):
- 250 g ugotowanych ziemniaków, ziemniaki powinny być twarde ponieważ będziemy je ścierać na tarce
- 1 cukinia 150 g
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 200 g łososia
- sól do smaku
Sos:
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyża oliwy
- pieprz do smaku
Najgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cukinie obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki wraz z cukinia wymieszaj w dużej misce z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i szczyptą soli. Na patelni rozgrzej masło i podpiecz na nim przez ok. 5 minut ziemniaki z cukinią. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego lub pozostaw na patelni i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnij zapiekankę i przełóż na patelnie stroną, która nie była podpieczona i podsmażaj przez kolejne 10 minut dodając odrobinę masła na brzegi. Na wierzch zapiekanki połóż łososia i obficie posyp posiekanym koperkiem. Całość polej sosem.
Przygotuj sos: zmieszaj musztardę z miodem, dodaj oliwę i ponownie wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i odrobiną koperku.
Tak przygotowaną zapiekankę możecie jeść od razu z zimnym łososiem lub przygotować ją wcześniej włożyć do lodówki i przed zjedzeniem podgrzać w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 10 min. Wówczas łosoś będzie w wersji na ciepło. W takim przypadku nie polewajcie zapiekanki od razu po przygotowaniu lecz dopiero jak ją podgrzejecie.
Smacznego :)
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń