wtorek, 19 lipca 2016

Pęczak z pieczarkami i kukurydzą

Jeżeli na półce domowej spiżarki masz opakowanie pęczaku to polecam Ci szybkie rozwiązanie na obiad w postaci tej kaszy z dodatkiem dużej ilości koperku i pietruszki obsypane świeżą kukurydzą.
Do przygotowania kaszy będziesz potrzebować:

Składniki (2 porcje):

  • 100 g kaszy pęczak
  • 300 ml wody
  • 7  pieczarek 
  • ziarna z 1 kolby kukurydzy lub mała puszka 
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

Przelej kaszę na sitku zimną wodą. Gotuj ją pod przykryciem w 300 ml wody 20 min. W między czasie ugotuj kukurydzę i podsmaż na patelni pieczarki. Do gotowych pieczarek dodaj ugotowaną kaszę, ziarna kukurydzy, dopraw do smaku ostrą, słodką i wędzona papryką. Spróbuj czy odpowiada Ci smak i według gustu dodaj więcej wędzonej, słodkiej lub ostrej papryki. Posyp posiekaną pietruszka i koperkiem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.


Ja osobiście lubię gdy intensywnie czuć smak wędzonej papryki a ilość pietruszki jest większa niż koperku. W sezonie zdecydowanie bardziej postawiłabym na świeżą kukurydzę a nie tą puszkową. Jeżeli używacie tej z puszki to przelejcie ja przed dodaniem zimną wodą.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz