czwartek, 25 sierpnia 2016

Sałatka z jarmużu z orzechami włoskimi

Obłędna w smaku sałatka z jarmużu. Smak ten głównie nadaje sos, który śmiało możesz wykorzystywać do innych sałat.
Pierwszy raz próbowałam sosu z pomieszaniem parmezanu, ryby, soku z cytryny, czosnku i zadziwił mnie on do tego stopnia, że wpisuje go na moją listę ulubionych dressingów. Do tego mocno zgrzankowany chleb i uprażone orzechy sprawiają, że sałatka ta jest sałatką idealną. Postaw też na dobrej jakości jajka, ja wybieram te wiejskie. 
Potwierdza się moje przekonanie, że niewielka ilość składników to jedno z lepszych rozwiązań na pyszne danie.  



Składniki (3 porcje):
  • 150 g jarmużu
  • garść orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • parmezan do oprószenia sałatki 
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 kromki ulubionego pieczywa, pokrojone na średniej wielkości kwadraty (ja użyłam chleba lnianego, na który jeszcze nie zdążyłam umieścić przepisu)
Sos:
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praske 
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 50 g startego na drobno parmezanu
  • 1 surowe żółtko
  • 1 filet z makreli
  • skórka i sok z 1 małej cytryny
  • 4 łyżki oliwy
Jarmuż opłucz, osusz i usuń łodygi, gotowe liście pokrój w wąskie paski. 
Przygotuj sos: cytrynę sparz wrzątkiem, do miski zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny, dodaj resztę składników za wyjątkiem oliwy i ubijaj mikserem na niskich obrotach, po 3 minutach zacznij dodawać stopniowo oliwę. 
Wymieszaj jarmuż z sosem i odstaw na 30 minut do lodówki. 
Na suchej patelni upraż orzechy aż się zarumienią. Na tej samej patelni rozpuść klarowane masło i podsmażaj chleb przez 5 minut. 
Na sałatce z jarmużu ułóż orzechy, grzanki i lekko oprósz startymi płatkami parmezanu. 


Do sałatki możesz dodać kurczaka lub krewetki. Jeżeli masz czas możesz trzymać w lodówce jarmuż wymieszany z sosem nawet ponad godzinę, wówczas sól zmiękczy jego liście a smaki sosu przejdą sobą intensywniej. Dressing można przetrzymywać w lodówce do 2 dni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz