Dziś jedna z moich ulubionych pozycji śniadaniowych, krem gryczany.
Składniki (4 porcje):
- 50 g kaszy gryczanej (uaktywnionej przez noc, o tym poniżej)
- 4 daktyle bez pestek
- szczypta soli morskiej
- 1/2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub startej laski wanilii
- 500 ml wody
Dodatki (wybierz dowolną kombinację):
- pokrojone owoce: banan, kiwi, figi, truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie
- orzechy włoskie
- cynamon
- kakao
Kaszę gryczaną uaktywnij przez noc, tzn. w szklanej lub ceramicznej misce przez całą noc mocz kaszę w dwukrotnie większej ilości filtrowanej wody, przykryj ją luźno gazą lub ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej. Po namoczeniu kaszę opłukaj i odcedź.
Gotową kaszę wraz z daktylami, solą, masłem i wodą zblenduj na gładką konsystencję.
Przelej do dużego garnka i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii i lekko oprósz cynamonem oraz orzechami włoskimi.
Oprócz zachodu z namaczaniem kaszy gryczanej taka forma śniadania jest bardzo łatwa w przygotowaniu, do tego plusem jest, że swobodnie możemy ją wziąć na wynos a przed zjedzeniem podgrzać i rozrzedzić odrobiną wrzątku.
Gryka nie posiada glutenu i jest bogata w magnez. Do kremu gryczanego świetnie nadaje się sałatka z ulubionych owoców.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz