środa, 24 sierpnia 2016

Krem gryczany

Śniadanie to podstawa naszej energii na cały dzień. Dlatego warto wygospodarować 30 min. z każdego poranka, by poświęcić je na naładowanie akumulatorów na resztę dnia. Osobiście uwielbiam śniadania dlatego ich przygotowanie przychodzi mi z łatwości.
Dziś jedna z moich ulubionych pozycji śniadaniowych, krem gryczany.



Składniki (4 porcje):
  • 50 g kaszy gryczanej (uaktywnionej przez noc, o tym poniżej)
  • 4 daktyle bez pestek
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub startej laski wanilii 
  • 500 ml wody
Dodatki (wybierz dowolną kombinację):
  • pokrojone owoce: banan, kiwi, figi, truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie
  • orzechy włoskie
  • cynamon
  • kakao 
Kaszę gryczaną uaktywnij przez noc, tzn. w szklanej lub ceramicznej misce przez całą noc mocz kaszę w dwukrotnie większej ilości filtrowanej wody, przykryj ją luźno gazą lub ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej. Po namoczeniu kaszę opłukaj i odcedź. 
Gotową kaszę wraz z daktylami, solą, masłem i wodą zblenduj na gładką konsystencję.
Przelej do dużego garnka i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii i lekko oprósz cynamonem oraz orzechami włoskimi.


Oprócz zachodu z namaczaniem kaszy gryczanej taka forma śniadania jest bardzo łatwa w przygotowaniu, do tego plusem jest, że swobodnie możemy ją wziąć na wynos a przed zjedzeniem podgrzać i rozrzedzić odrobiną wrzątku. 
Gryka nie posiada glutenu i jest bogata w magnez. Do kremu gryczanego świetnie nadaje się sałatka z ulubionych owoców.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz