poniedziałek, 22 sierpnia 2011

urodzinowy misz-masz


Gdy nadchodzą urodziny naszych bliskich zachodzimy w głowę - "co tu kupić na prezent?". Ja oprócz prezentu piekę, gotuję i zaskakuję moich najbliższych solenizantów!

I takim sposobem zachęcam do wykonania deseru w kropkowy deseń.


Składniki :

Spód :
  • 5 dag masła
  • 30 dag pokruszonych ciastek (migdałowych, czekoladowych - jakie lubimy)
Masa :
  • 30 dag posiekanej białej czekolady
  • 425 ml śmietany kremówki 36%
Sos czekoladowy :
  • 10 dag posiekanej gorzkiej czekolady
  • 125 ml gęstej, słodkiej śmietany 36%
Zaczynamy od spodu czyli kruszymy ciastka a masło roztapiamy. Roztopione masło mieszamy z ciastkami i wykładamy nimi wysmarowaną masłem tortownicę. Wkładamy do lodówki.

Teraz kolej na masę : Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i ostudzamy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do czekolady dodajemy 2 łyżki śmietanki delikatnie mieszamy a następnie powoli dodajemy całość ubitej śmietanki. Gotową masą rozprowadzamy równomiernie na spodzie i wkładamy do lodówki do momentu aż masa stężeje.

I ostatni krok, który pozostał to sos : wszystkie składniki na sos mieszamy w rondelku z wodą (250 ml) - zagotowujemy cały czas mieszając do momentu aż sos stanie się gęsty i gładki. Gotowym sosem dekorujemy wierzch tortu robiąc kropki a pozostałą część zagrzewamy i podajemy do ciasta.
Świetne w smaku, proste w wykonaniu bez konieczności pieczenia czego chcieć więcej !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz