Gdy nadchodzą urodziny naszych bliskich zachodzimy w głowę - "co tu kupić na prezent?". Ja oprócz prezentu piekę, gotuję i zaskakuję moich najbliższych solenizantów!
I takim sposobem zachęcam do wykonania deseru w kropkowy deseń.
Składniki :
Spód :
- 5 dag masła
- 30 dag pokruszonych ciastek (migdałowych, czekoladowych - jakie lubimy)
Masa :
- 30 dag posiekanej białej czekolady
- 425 ml śmietany kremówki 36%
Sos czekoladowy :
- 10 dag posiekanej gorzkiej czekolady
- 125 ml gęstej, słodkiej śmietany 36%
Zaczynamy od spodu czyli kruszymy ciastka a masło roztapiamy. Roztopione masło mieszamy z ciastkami i wykładamy nimi wysmarowaną masłem tortownicę. Wkładamy do lodówki.
Teraz kolej na masę : Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i ostudzamy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do czekolady dodajemy 2 łyżki śmietanki delikatnie mieszamy a następnie powoli dodajemy całość ubitej śmietanki. Gotową masą rozprowadzamy równomiernie na spodzie i wkładamy do lodówki do momentu aż masa stężeje.
I ostatni krok, który pozostał to sos : wszystkie składniki na sos mieszamy w rondelku z wodą (250 ml) - zagotowujemy cały czas mieszając do momentu aż sos stanie się gęsty i gładki. Gotowym sosem dekorujemy wierzch tortu robiąc kropki a pozostałą część zagrzewamy i podajemy do ciasta.
Świetne w smaku, proste w wykonaniu bez konieczności pieczenia czego chcieć więcej !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz