Zrobiłam to cudo na urodziny i zaszokowało ono smakiem wszystkich gości ha mnie też.
Składniki (2 porcje):
- 8 krewetek
- 1/4 mango
- rukola
- 1 buraczek
- ser kozi (2 kawałki)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Buraczka i selera nie obierać a wymyć pod wodą szczoteczką. Selera przekrajamy na pół. Owijamy selera i buraczka w folią aluminiową a piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Warzywa układamy na blaszce i pieczemy przez 45 minut.
Potrzebna nam będzie jeszcze glazura, do której użyjemy :
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki białego octu winnego
- listki rozmarynu, ok. 1 łyżeczka
Składniki glazury wymieszać . A upieczone warzywa rozwinąć z folii . Pokroić na mniejsze kawałki posmarować glazurą i piec jeszcze przez 30 min.
Przygotować dressing pomarańczowy :
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- sok wyciśnięty z pomarańczy ok. 4 łyżki
- 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól i pieprz
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Krewetki obsmażyć na maśle i oliwie po 2 min. z każdej strony. Mango pokroić na plastry. Opłukać rukolę i osuszyć. Ułożyć na talerzykach, dodać pieczone warzywa, mango, krewetki i pokruszony ser kozi całość polać dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz