niedziela, 7 sierpnia 2011

Sałatka z krewetkami, warzywami i mango plus ser kozi i rukola

Zrobiłam to cudo na urodziny i zaszokowało ono smakiem wszystkich gości ha mnie też.


Składniki (2 porcje):
  • 8 krewetek
  • 1/4 mango
  • rukola
  • 1 buraczek
  • ser kozi (2 kawałki)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Buraczka i selera nie obierać a wymyć pod wodą szczoteczką. Selera przekrajamy na pół. Owijamy selera i buraczka w folią aluminiową a piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Warzywa układamy na blaszce i pieczemy przez 45 minut.

Potrzebna nam będzie jeszcze glazura, do której użyjemy :
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • listki rozmarynu, ok. 1 łyżeczka
Składniki glazury wymieszać . A upieczone warzywa rozwinąć z folii . Pokroić na mniejsze kawałki posmarować glazurą i piec jeszcze przez 30 min.

Przygotować dressing pomarańczowy :

  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sok wyciśnięty z pomarańczy ok. 4 łyżki
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól i pieprz
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Krewetki obsmażyć na maśle i oliwie po 2 min. z każdej strony. Mango pokroić na plastry. Opłukać rukolę i osuszyć. Ułożyć na talerzykach, dodać pieczone warzywa, mango, krewetki i pokruszony ser kozi całość polać dressingiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz