Kebab z salsą mango czyż nie brzmi przekonująco ? Oj nawet bardziej niż przekonująco to zapewnia niezapomnianą kulinarną przygodę !!
Składniki na 4 porcje :
- 250 g mielonej jagnięciny
- imbir (wielkości kciuka)
- 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
- pęczek kolendry (nie miałam i zastąpiłam majerankiem)
- mały pęczek dymki
- sól, pieprz
- liście sałaty
Salsa :
- 1 dojrzałe mango
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżki oliwy
- mały pęczek mięty
- sól, pieprz
Mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami czyli startym na tarce imbirem , posiekaną kolendrą i dymką oraz trawą cytrynową. Doprawiamy solą, pieprzem i formułujemy małe kulki, które podsmażamy na rozgrzanej oliwę aż uzyskają złocisty kolor.
Przygotowujemy salsę czyli mango oddzielamy od pestki i kroimy w kostkę, papryczkę chili również kroimy w kostkę i to samo robimy z miętą. Składniki mieszamy ze sobą dodajemy oliwę, sól i pieprz.
Mięso wraz z salsą podajemy na liściu sałaty i delektujemy się smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz