wtorek, 23 sierpnia 2011

kebab ale tak inaczej


Kebab z salsą mango czyż nie brzmi przekonująco ? Oj nawet bardziej niż przekonująco to zapewnia niezapomnianą kulinarną przygodę !!



Składniki na 4 porcje :

  • 250 g mielonej jagnięciny
  • imbir (wielkości kciuka)
  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
  • pęczek kolendry (nie miałam i zastąpiłam majerankiem)
  • mały pęczek dymki
  • sól, pieprz
  • liście sałaty
Salsa :
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki oliwy
  • mały pęczek mięty
  • sól, pieprz
Mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami czyli startym na tarce imbirem , posiekaną kolendrą i dymką oraz trawą cytrynową. Doprawiamy solą, pieprzem i formułujemy małe kulki, które podsmażamy na rozgrzanej oliwę aż uzyskają złocisty kolor.

Przygotowujemy salsę czyli mango oddzielamy od pestki i kroimy w kostkę, papryczkę chili również kroimy w kostkę i to samo robimy z miętą. Składniki mieszamy ze sobą dodajemy oliwę, sól i pieprz.

Mięso wraz z salsą podajemy na liściu sałaty i delektujemy się smakiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz