poniedziałek, 22 sierpnia 2011

cytryny ale inaczej



Wspaniały dodatek do całego menu, które ostatnio przygotowywałam na imprezę. Okazał się wspaniały i niepowtarzalny w smaku a też sycący. Zachęcam wszystkich czytających mojego bloga do zrobienia sobie tego przysmaku nawet dla zastąpienia popcornu w sobotni wieczór przed tv.

CYTRYNY NADZIEWANE TUŃCZYKIEM Z MAJONEZEM

Porcja na 4 osoby

Składniki:

4 cytryny
25 dag tuńczyka w oleju
2 łyżki kaparów
8 marynowanych korniszonów
2 żółtka jajek ugotowanych na twardo
4 łyżki majonezu (lub więcej według uznania)
oliwa extra virgin
sól do smaku

Cytryny przekroić na pół i łyżeczką wydłubać miąższ (nie wyrzucać, bo sok użyjemy do masy z tuńczyka) ale tak aby nie uszkodzić skórki. Ugotować jajka na twardo. Tuńczyka, kapary, korniszony i żółtka zmiksować na gładką konsystencję. Masę delikatnie wymieszać z majonezem, oliwą, solą oraz sokiem z miąższu cytryn. Gotowym miąższem wypełnić cytryny i jeść, bo smak jest niesamowity !!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz