poniedziałek, 29 sierpnia 2011

CALZONE




Calzone zaliczyć możemy do przeboju eksportowego Włoch, a że można go tak łatwo zrobić zachęcam wszystkich do zrobienia swojego domowego CALZONE.

Dziś zaproponuje bardzo proste nadzienie z szynką, serem mozzarella, suszonymi pomidorami.

Ciasto :

  • 8 g świeżych lub suszonych drożdzy
  • 2/3 filiżanki ciepłej wody
  • 3 filiżanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
1. Drożdze rozkruszamy do miski dodajemy łyżeczkę cukru zalewamy połową ciepłej wody. Mieszamy rozgniatając widelcem do momentu rozpuszczenia się drożdzy. Pozostawiamy na 10 min. A przed dodaniem do mąki jeszcze raz mieszamy.

2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól. Na środku robimy wgłębienie, do którego wlewamy gotowe drożdże, resztę wody. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

3. Przenosimy ciasto na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Następnie kostkami u dłoni naciskamy ciasto, by się trochę rozpłaszczyło. Dalszy koniec ciasta złożyć w naszym kierunku, po czym nasadą dłoni ponownie rozciągnąć je w przeciwnym kierunku. Znowu złożyć i obrócić o 45 stopni. Powtarzać opisane czynności przez ok 9 minut do momentu aż ciasto będzie jędrne i mocne. Następnie rzucamy nim kilkakrotne o stolnicę. Wyrobione ciasto, przygniecione dłonią, powinno wrócić do dawnej formy.

4. Zagniecione ciasto umieszczamy w czystym dużym naczyniu i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na 1,5 godziny. By sprawdzić, czy dobrze wyrosło, należy delikatnie włożyć w ciasto palec a gdy odcisk pozostanie oznacza to, że ciasto jest gotowe.

Składniki :

  • 15 dag świeżej ricotty
  • 15 dag mozzarelli pokrojonej w plastry
  • 15 dag szynki pokrojonej w cienkie plastry
  • pół szklanki oliwy
  • 7 dag odsączonych i posiekanych suszonych pomidorów
  • sól
Gotowe ciasto przenieść na stolnicę chwilę zagniatać. Rozwałkować na kształt koła. Na połowie koła rozsmarować ricottę, rozłożyć mozzarellę i szynkę oraz połowę pomidorów. Zostawiając wolny brzeg o szerokości ok. 2,5 cm. Przykryć nadzienie pustą częścią koła. Palcami ścisnąć brzegi, zawinąć. Blachę wysmarować oliwą. Wierzch Calzone nasmarować oliwą i wyłożyć pomidorami. Pieczmy ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz