niedziela, 7 sierpnia 2011

och, ach te sałatki - czyli sałatka z szynką parmeńską



Kolejny przysmak, kolejny niezapomniany smak, kolejny przepis do zachowania w pamięci.

Sałatka z szynką parmeńską, awokado, suszonymi pomidorami i orzechami nerkowca.

Składniki :

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 opakowanie orzechów nerkowca ok. 100g
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 3 łyżki pomidorów suszonych
  • sałatka (jaką lubimy)
Sos :

  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, cukier
Awokado, szynkę i pomidory kroimy na podłużne paski. Na suchej patelni prażymy orzechy. Na półmisku układamy liście sałaty, do której dodajemy awokado, szynkę i pomidory.
Składniki sosu miksujemy.A gotową sałatę posypujemy orzechami i polewamy sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz