Czyli penne z boczkiem i papryką doprawione i kuszące.
Ostatnimi czas po różnorodnych sałatkach z boczkiem stwierdziłam, że go lubię i tak oto znalazł się on w makaronie, który za to kocham !!
Składniki (2 porcje) :
- 1 cebula, pokrojona w krążki
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 2 łyżeczki chilli
- natka pietruszki
- 25 dag boczku (chudego i pokrojonego w paski)
- 2 papryki (najlepiej różnego koloru, wyczyszczone z gniazd i pokrojone w paski)
- 4 pomidory obrane z skóry i pokrojone w kostkę
- oliwki (2 łyżki)
- kapary (2 łyżki)
- oregano (1 łyżeczka)
- garść liści bazylii (porwanych)
- 6 łyżek parmezanu
- 3 garście penne
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pokrojoną cebulę szklimy na oliwię, dodajemy czosnek, chilli i natkę. Pozostawiamy na małym ogniu na ok. 1 minutę. Następnie wrzucamy boczek i podsmażamy. Dodajemy paprykę, a po ok. 10 min. pomidory i dusimy 5 min. Do smaku doprawiamy solą. Dodajemy oliwki, kapary, oregano i bazylię.
Gotowy makaron polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz