poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Makaron, boczek i papryki



Czyli penne z boczkiem i papryką doprawione i kuszące.

Ostatnimi czas po różnorodnych sałatkach z boczkiem stwierdziłam, że go lubię i tak oto znalazł się on w makaronie, który za to kocham !!

Składniki (2 porcje) :

  • 1 cebula, pokrojona w krążki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki chilli
  • natka pietruszki
  • 25 dag boczku (chudego i pokrojonego w paski)
  • 2 papryki (najlepiej różnego koloru, wyczyszczone z gniazd i pokrojone w paski)
  • 4 pomidory obrane z skóry i pokrojone w kostkę
  • oliwki (2 łyżki)
  • kapary (2 łyżki)
  • oregano (1 łyżeczka)
  • garść liści bazylii (porwanych)
  • 6 łyżek parmezanu
  • 3 garście penne
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pokrojoną cebulę szklimy na oliwię, dodajemy czosnek, chilli i natkę. Pozostawiamy na małym ogniu na ok. 1 minutę. Następnie wrzucamy boczek i podsmażamy. Dodajemy paprykę, a po ok. 10 min. pomidory i dusimy 5 min. Do smaku doprawiamy solą. Dodajemy oliwki, kapary, oregano i bazylię.
Gotowy makaron polewamy sosem i posypujemy parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz