czwartek, 31 marca 2016

Piątkowe śniadanie

Dawno, dawno temu kiedy byłam jeszcze studentką na Uniwersytecie Opolskim siostra podśmiewała się, że powinna mi otworzyć budkę z przekąskami przed dworcem o nazwie "iwo snack" wówczas było to dla mnie jakąś abstrakcją a teraz okazuje się, że siostra jest jasnowidzem. I skoro Stwórca nie obdarzył mnie darem na przykład malarskim jak Beksińskiego czy wokalnym jak Diane Krall dlatego postanowiłam malować i tworzyć na talerzach ;) 
Taką kulinarną artystyczną propozycję na piątkowe śniadanie oferuje Wam poniżej, którą albo odwzorujecie albo zaszalejecie i stworzycie własny wariant śniadaniowy. 


Wariant nr 1:
  • mrożone truskawki
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • jedno kiwi
  • 1 łyżka nasion chia
  • mieszanka od moje musli.pl: amarantus, suszony banan liofilizowany, gryka preparowana, malina liofilizowana, płatki jaglane
Truskawki posiadam jeszcze te z lata, rano rozmrażam je szybko w kąpieli wodnej, czyli w garnku gotuje wodę a na garnku stawiam miskę z truskawkami, z soku który wycieknie możemy zrobić kompot. Rozmrożone truskawki blenduje z płatkami owsianymi, tu ilość płatków zależy od Waszych upodobań, i kolejno układam kiwi, nasiona chia, mieszankę, którą zamówiłam na mojemusli.pl. Możecie też użyć płatków musli lub innych, które lubicie. 
O zaletach owoców liofilizowanych możecie szerzej poczytać w internecie ja od siebie dodam tylko tyle, że to metoda która bardzo dobrze utrwala żywność zabezpieczając ją przed zepsuciem i zachowując wartość odżywczą gdyż w procesie tym odsącza się z nich wyłącznie wodę. Owoce liofilizowane są świetną alternatywą dla niezdrowych przekąsek. 


Wariant nr 2:

  • 2 banany 
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 2 mandarynki
  • 1 kiwi
  • garść żurawiny
  • granat
  • mieszanka od moje musli.pl taka sama jak powyżej
Banana blendujemy z płatkami owsianymi możemy dodać soku z cytryny. Mandarynki, kiwi kroimy w plasterki układamy na musie bananowym posypujemy żurawiną, granatem i mieszanką musli.


Wariant nr 3:
  • 3 kiwi
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • syrop z agawy do smaku
  • granat
  • 1 łyżka nasion chia
  • 5 truskawek
  • mieszanka od moje musli.pl taka jak powyżej
Kiwi blenduje z płatkami owsianymi, powstały mus polewam syropem z agawy, posypuje musli, nasionami chia, granatem i truskawkami. 


Uwielbiam takie kompozycje zarówno wizualnie, niezmiernie raduje się moje serce gdy widzę na talerzu tyle kolorów i oczywiście smakowo,gdy na podniebieniu rozpływa się tyle smaków.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz