wtorek, 29 marca 2016

Sałatkowy szał - coleslaw

Jeżeli jeszcze nie wiecie, co jutro zapakować na lunch do pracy, przekąsić w południe lub zjeść na obiad nie pozostaje Wam nic innego jak zakupić produkty na orzechowego coleslawa. U mnie podbił podniebienie gości i zniknął ze stołu w mgnieniu oka.



Składniki na 4 porcje:
  • biała kapusta 200 g (cienko poszatkowana)
  • 1 duża marchew pokrojona w cienkie podłużne paski 
  • rodzynki sułtańskie 60 g (ja sparzam je wrzątkiem ale nie jest to konieczne)
  • 4 dymki drobno pokrojone (białe i zielone części)
  • 2 łyżki majonezu 
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 6 rzodkiewek pokrojonych w plastry
  • 90 g orzeszków ziemnych, uprażonych na suchej patelni 
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 
Zrób sos: wymieszaj majonez z jogurtem, musztardą i dopraw pieprzem. Do sosu można dodać 1 łyżkę mango chutnej jeżeli taki posiadamy lub chce nam się zrobić. 
W misce mieszamy kapustę, marchew, rodzynki i dymkę. 
Przed podaniem dodajemy rzodkiewki i mieszamy całość z sosem.
Posypujemy natką pietruszki, szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi. 

Jeżeli chcemy zrobić sobie wersję na wynos, to proponuje wieczorem do miski wkroić kapustę, marchew, rodzynki, zieleninę, rzodkiewki. Do drugiej miseczki wlać dressing i polać nim sałatkę bezpośrednio przed zjedzeniem. Z woreczka śniadaniowego posypać sałatkę orzeszkami. Wieczorem przygotowanie tego wszystkiego zajmie nam 15 min. a w południe mamy naprawdę sycący lunch. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu lunch boxu to bierzemy tylko jeden pakunek :) 

To samo możemy zrobić gdy w dzień nie mamy czasu na przygotowanie czegoś sycącego. Wieczorem po prostu skrójcie wszystkie składniki, przygotujcie dressing a przed zjedzeniem wszystko wymieszajcie. 

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz