Składniki na 4 porcje:
- biała kapusta 200 g (cienko poszatkowana)
- 1 duża marchew pokrojona w cienkie podłużne paski
- rodzynki sułtańskie 60 g (ja sparzam je wrzątkiem ale nie jest to konieczne)
- 4 dymki drobno pokrojone (białe i zielone części)
- 2 łyżki majonezu
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 6 rzodkiewek pokrojonych w plastry
- 90 g orzeszków ziemnych, uprażonych na suchej patelni
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
Zrób sos: wymieszaj majonez z jogurtem, musztardą i dopraw pieprzem. Do sosu można dodać 1 łyżkę mango chutnej jeżeli taki posiadamy lub chce nam się zrobić.
W misce mieszamy kapustę, marchew, rodzynki i dymkę.
Przed podaniem dodajemy rzodkiewki i mieszamy całość z sosem.
Posypujemy natką pietruszki, szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi.
Jeżeli chcemy zrobić sobie wersję na wynos, to proponuje wieczorem do miski wkroić kapustę, marchew, rodzynki, zieleninę, rzodkiewki. Do drugiej miseczki wlać dressing i polać nim sałatkę bezpośrednio przed zjedzeniem. Z woreczka śniadaniowego posypać sałatkę orzeszkami. Wieczorem przygotowanie tego wszystkiego zajmie nam 15 min. a w południe mamy naprawdę sycący lunch. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu lunch boxu to bierzemy tylko jeden pakunek :)
To samo możemy zrobić gdy w dzień nie mamy czasu na przygotowanie czegoś sycącego. Wieczorem po prostu skrójcie wszystkie składniki, przygotujcie dressing a przed zjedzeniem wszystko wymieszajcie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz