Przepis na placuszki ryżowe
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej (lub każdej innej, którą preferujecie)
- 150 g śmietany 30% lub jogurtu naturalnego (obydwie wersje bardzo dobre)
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- szczypta soli himalajskiej
- łyżeczka syropu z agawy lub ksylitolu
- 1 banan
- 1 jajko
- olek kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Mąkę mieszamy z jogurtem, drożdżami, solą, syropem z agawy, jajkiem dodajemy drobno posiekanego banana i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie smażymy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym.
Jeżeli chodzi o dodatki do placków ryżowych, to już kwestia Waszych preferencji i wyobraźni kulinarnej. W moim przypadku jest to zazwyczaj syrop klonowy, truskawki lub kiwi, jagody goji, ananas.
Jestem zakochana w tych placuszkach potrafię je zjeść na śniadanie, popołudniu jako przekąskę gdy mam ochotę na coś słodkiego lub wieczorem po jodze jako posilenie po zajęciach.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz