poniedziałek, 28 marca 2016

Poświąteczny wtorek

Gdy już po całym zgiełku przygotowań, po kilku dniach zajadania się wielkanocnymi przysmakami, podjadaniem jedzenia z obficie zastawionych stołów pomyślimy żeby wtorek zacząć tak kulinarnie lekko i spokojnie jak nic zacznijcie go od poniższych placuszków. Są sycące a zarazem bardzo lekkie za pośrednictwem mąki ryżowej, która ma lekko słodkawy smak a także nadaje się dla osób, które nie tolerują glutenu. Dla mnie ostatnio stała się numerem jeden w domowej spiżarni. Gdy jej zabraknie robię placuszki z mąki orkiszowej w proporcji pół na pół z mąka jaglaną, gdy nie posiadacie żadnej z powyższych mąk a będziecie chcieli zjeść te pyszne placuszki zróbcie je ze zwykłej mąki pszennej a w przyszłości zaopatrzcie się w mąkę ryżową a obiecuje, że nie pożałujecie.



Przepis na placuszki ryżowe

Składniki:


  • 100 g mąki ryżowej (lub każdej innej, którą preferujecie)
  • 150 g śmietany 30% lub jogurtu naturalnego (obydwie wersje bardzo dobre)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • szczypta soli himalajskiej 
  • łyżeczka syropu z agawy lub ksylitolu
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • olek kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Mąkę mieszamy z jogurtem, drożdżami, solą, syropem z agawy, jajkiem dodajemy drobno posiekanego banana i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie smażymy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. 
Jeżeli chodzi o dodatki do placków ryżowych, to już kwestia Waszych preferencji i wyobraźni kulinarnej. W moim przypadku jest to zazwyczaj syrop klonowy, truskawki lub kiwi, jagody goji, ananas. 
Jestem zakochana w tych placuszkach potrafię je zjeść na śniadanie, popołudniu jako przekąskę gdy mam ochotę na coś słodkiego lub wieczorem po jodze jako posilenie po zajęciach.





Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz