piątek, 6 maja 2011

Mexico, tortilla i wyobraźnia


Dziś zrobiłam dla mojej kochanej rodzinki tortille.

Sama wręcz za nimi przepadam i uważam, że ich smak hipnotyzuje. Nadzienie może być dowolne czyli kto co lubi!! Ja tym razem wybrałam krewetki, awokado i takie inne afrodyzjaki!

Składniki :

  • tortille 6 sztuk- kupione lub zrobione w domu
  • 2 pomidory
  • awokado (jedno)
  • suszone pomidory ok. 10
  • rukola
  • krewetki - 25 szt.
  • sok z cytryny
Sos :

  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • sezam
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę to samo robimy z awokado, które kropimy cytryną, suszone pomidory również kroimy w kostkę.
Krewetki smażymy na oliwię ok. 5 min. Z dodatkiem czosnku i imbiru. Następnie ściągamy ogonki i kroimy na pól.
Rukole myjemy, posypujemy solą i pieprzem mieszamy z ugotowanymi krewetkami i pomidorami oraz awokado.


Sos : mieszamy jogurt z majonezem, oliwą, solą i pierzem oraz sezamem, który wcześniej prażymy na suchej patelni.

Tortille smarujemy sosem i wykładamy przygotowanym nadzieniem, zawijamy i włola gotowe.


Na przekąskę, na obiad, piknik czy do pracy. Zachęcam do wymyślania różnych nadzień i komponowania smakowych ruloników z tortilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz