niedziela, 1 maja 2011

chili con carne





Robione przeze mnie wielokrotnie za każdym razem wychodzi dobrze i sprawdza się na imprezach.





Składniki ( 4 porcje) :

  • 450 g mielonej chudej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek (200 g)
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 1 duża czerwona papryka
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (400 g)


Cebulę i czosnek drobno siekamy następnie szklimy na rozgrzanej oliwie dodajemy chilli, kmin rzymski, oregano. Całość podsmażamy na patelni około minuty. Dodajemy mięso, które zarumieniamy z każdej strony.

Kolejny etap to dodanie pomidorów oraz bulionu i przyprawienie do smaku miesa solą i pieprzem. Ja rozpuściłam bulion w niewielkiej ilości wody.

Całość przykrywamy i gotujemy do miękkości mięsa ok.20 min. Po 20 min. dodajemy pokrojoną w kostkę parykę oraz suszone pomidory i gotujemy do momentu aż papryka będzie miękka. Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy fasolę.

W tej wersji podałam chili z ryżem ale próbowałam też z chipsami z tortilli i chipsy zdecydowanie bardziej pasowały mi do chilli.

Danie naprawdę świetne na imprezę w większym gronie.Zaostrza smak i jest niezłym wstępem do udanego wieczoru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz