Robione przeze mnie wielokrotnie za każdym razem wychodzi dobrze i sprawdza się na imprezach.
Składniki ( 4 porcje) :
Cebulę i czosnek drobno siekamy następnie szklimy na rozgrzanej oliwie dodajemy chilli, kmin rzymski, oregano. Całość podsmażamy na patelni około minuty. Dodajemy mięso, które zarumieniamy z każdej strony.
Kolejny etap to dodanie pomidorów oraz bulionu i przyprawienie do smaku miesa solą i pieprzem. Ja rozpuściłam bulion w niewielkiej ilości wody.
Całość przykrywamy i gotujemy do miękkości mięsa ok.20 min. Po 20 min. dodajemy pokrojoną w kostkę parykę oraz suszone pomidory i gotujemy do momentu aż papryka będzie miękka. Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy fasolę.
W tej wersji podałam chili z ryżem ale próbowałam też z chipsami z tortilli i chipsy zdecydowanie bardziej pasowały mi do chilli.
Składniki ( 4 porcje) :
- 450 g mielonej chudej wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek (200 g)
- 1 kostka bulionu wołowego
- 1 duża czerwona papryka
- 5 suszonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (400 g)
Cebulę i czosnek drobno siekamy następnie szklimy na rozgrzanej oliwie dodajemy chilli, kmin rzymski, oregano. Całość podsmażamy na patelni około minuty. Dodajemy mięso, które zarumieniamy z każdej strony.
Kolejny etap to dodanie pomidorów oraz bulionu i przyprawienie do smaku miesa solą i pieprzem. Ja rozpuściłam bulion w niewielkiej ilości wody.
Całość przykrywamy i gotujemy do miękkości mięsa ok.20 min. Po 20 min. dodajemy pokrojoną w kostkę parykę oraz suszone pomidory i gotujemy do momentu aż papryka będzie miękka. Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy fasolę.
W tej wersji podałam chili z ryżem ale próbowałam też z chipsami z tortilli i chipsy zdecydowanie bardziej pasowały mi do chilli.
Danie naprawdę świetne na imprezę w większym gronie.Zaostrza smak i jest niezłym wstępem do udanego wieczoru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz